Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

ISIS chce zaútočit na pláže v Egyptě, varuje Izrael turisty. Češi už se stáhli

Autor: nka - 
29. března 2017
11:40

K okamžitému návratu do vlasti vyzval Izrael své občany, kteří se v současnosti nacházejí v egyptských letoviscích na Sinajském poloostrově. Příkladem je i u Čechů donedávna oblíbený Šarm aš-Šajch. Podle izraelských tajných služeb tu totiž hrozí bezprostřední riziko útoku na turisty ze strany Islámského státu (ISIS). Napsal to web britského deníku The Telegraph.

Izraelci zároveň vyzvali ty, co se do oblasti chystají, aby své plány přehodnotili.  „Existuje tu vážná a aktuální hrozba teroristických úroků proti turistům, zejména Izraelcům, v bezprostřední budoucnosti,“ oznámila izraelská protiteroristická služba s tím, že v současné době je v oblasti několik stovek Izraelců a dalších několik tisíc jich má přijet v dubnu během několikadenního židovského svátku Pesach.

„Opravdu se domníváme, že riziko je vysoké,“ řekl šéf protiteroristické centrály Eitan Ben-David. Dodal, že hrozba se netýká jen Izraelců, ale i křesťanů a dalších.

Připomeňte si útok teroristy na pláži v tuniském Sousse.

Video  Děsivý 11minutový záznam ukazuje teroristovo běsnění v Tunisku.  - Reprofoto youtube.com
Video se připravuje ...

Egypt je oblíbenou dovolenkovou destinací také pro Čechy, kterých je v oblasti Rudého moře v současnosti odhadem pár tisíc. Přímo na Sinaj ale míří výjimečně. „Sinajský poloostrov, respektive Šarm aš-Šajch už před řadou let české cestovní kanceláře po dohodě s ministerstvem zahraničí vyndali z nabídek. Teď se pomalinku některé vrací zpátky, ale jen velice pomalinku,“ řekl Blesk.cz Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří České republiky.

Upřesnil, že během loňska do Egypta zamířilo na 125 tisíc Čechů, letos oblast plánuje navštívit asi 140 tisíc českých turistů. Naprostá většina z nich přitom míří na pláže Rudého moře, kde leží například letoviska Hurghada a Marsa Alam. 

Varování Izraele ale Papež komentovat odmítl a upozornil, že se může jednat i o cílenou dezinformaci. „Tam může být vnitřní politika Izraele, na to se těžko dá reagovat,“ řekl.

Podle izraelského serveru Arutz Sheva samotní Izraelci k varování přistupují laxně. Podobná hlášení berou tak, že úřady se jen chtějí pojistit pro případ, že by se něco opravdu stalo.

Jak ale upozornil bývalý vojenský poradce izraelské vlády Yigal Pressler, lidé by neměli brát podobná prohlášení na lehkou váhu. „(Tajné služby) vyhodnocují všechny informace a jejich věrohodnost, a pokud se rozhodnou vydat varování, pak už jde zjevně o aktuální a hodnověrnou hrozbu,“ řekl.

„Samozřejmě že dovolená stojí spoustu peněz a Sinaj je krásné a klidné místo, kde si každý říká, se jemu se nic nestane. Je ale povinností tajných služeb veřejnost varovat a podniknout určitá opatření,“ dodal.

V říjnu 2015 se na Sinaji krátce po startu zřítil ruský airbus se 224 lidmi na palubě. Katastrofu způsobila výbušnina na palubě, k útoku se později přihlásil Islámský stát.

Podívejte se na pláže v Egyptě a připomeňte si, jak idylu uťal teror v Tunisku:

andorea ( 29. března 2017 12:15 )

fotrpjotr:

fotrpjotr ( 29. března 2017 12:01 )

Do Egypta už normální člověk nejezdí.

Zobrazit celou diskusi