Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Putinův kritik Navalnyj má jít do vězení. Za odpor policii dostal 15 dní

Autor: ČTK - 
27. března 2017
14:45

Vůdce ruské opozice a kritik prezidenta Vladimira Putina Alexej Navalnyj byl v pondělí odsouzen na 15 dní do vězení za údajné neuposlechnutí policejních pokynů během zatčení při nedělním masovém protestu v Moskvě. Krátce předtím stejný soud Navalného odsoudil za organizování nedělní demonstrace k pokutě 20 tisíc rublů (8 700 korun).

Policejní komando v neděli odpoledne odvedlo opozičního vůdce hned na počátku demonstrace, jakmile opustil výstup z metra na Puškinově náměstí.

Před soudem v pondělí Navalnyj prohlásil, že se necítí vinen. Odpor prý policii nekladl a demonstrace byla navíc legální, protože moskevská radnice včas nenavrhla jiné místo pořádání náhradou za centrální Tverskou třídu, kterou si organizátoři zvolili.

Obhájce Navalného oznámil, že se proti rozsudku odvolá.

VIDEO: Jak probíhalo zadržení Alexeje Navalného?

Podle agentury TASS může soudní verdikt Navalnému způsobit značné problémy. Podle zákona totiž existence dvou administrativních trestů, které dnes disident dostal, opravňuje ruské soudy změnit případný dřívější podmíněný trest odsouzeného na nepodmíněný.

Navalnyj byl koncem roku 2014 odsouzen k podmíněnému trestu 3,5 roku za defraudace, které měl způsobit kosmetické firmě Yves Rocher. Počátkem letošního února byl navíc v korupční kauze v lesnickém podniku Kirovles odsouzen k pěti letům vězení podmíněně, zatím ovšem nepravomocně. Obě kauzy Navalnyj označuje za vykonstruované s cílem poškodit jeho politické plány.

Opoziční vůdce dal už několikrát najevo, že se napřesrok v prezidentských volbách hodlá postavit dosavadní hlavě státu Vladimiru Putinovi, pokud bude prezident znovu kandidovat. Pravomocné odsouzení, a to i podmíněné, podle ruských zákonů takovou kandidaturu znemožňuje. Navalnyj ale opakovaně tvrdí, že své volební plány nezmění.

Podle nevládní organizace OVD-info, která monitoruje dodržování lidských práv v Rusku a zásahy státní moci proti opozici, bylo při víkendové akci v Moskvě zadrženo přes 1000 lidí.

Zatýkání protestujících už odsoudily USA i EU. České ministerstvo zahraničí vyzvalo k propuštění demonstrantů a respektování základních práv a svobod.

Demonstrace, které po celé zemi pořádala ruská opozice, se většinou uskutečnily navzdory policejnímu zákazu. Podle ministerstva vnitra se do protestního pochodu zapojilo 8000 lidí, novináři nestátních médií odhadli počet demonstrantů na několik desítek tisíc.

hanka666 ( 27. března 2017 16:04 )

Navalnyj a opoziční politik? Vždyt je to obyčejný tunelář a zloděj.A pro peníze a moudra si jezdí do okolních zemí, které tyto nepokoje v Rusku a Bělorusku podporují. Soustředil se především na studenty, umělce a mladé lidi. Podobnost čistě náhodná.

santikxauz ( 27. března 2017 15:43 )

Stejně mu to zaplatí americká ambasáda,takže o nic nejde,tito extrémisti a disidenti jsou škodná,na ně se musí dávat pozor,máme s nima velice špatné zkušenosti.

salto ( 27. března 2017 15:39 )

15 dní uteče jako voda, hlavně že se o něm mluví a penízky ze zahraničí tečou

Zobrazit celou diskusi