Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obama ho rozplakal. Teď si Biden stýská, že nezkusil porazit Trumpa

Autor: Mii - 
27. března 2017
15:40

Bývalý americký viceprezident Joe Biden se nebál odkrýt své city, když ho při odchodu z úřadu vyznamenal tehdejší prezident Barack Obama. Po slzách dojetí nyní přišel se steskem, že se neúčastnil loňského boje o křeslo prezidenta USA. Biden má zpětně za to, že by Donalda Trumpa dokázal porazit, a tak bude kandidovat v roce 2020. Řekl to v diskuzi na newyorské univerzitě Colgate.

Joe Biden by býval kandidoval za Demokratickou stranu. O stranickou kandidátku by tak bojoval s Hillary Clintonovou a Berniem Sandersem. Bývalý viceprezident, jenž sloužil po boku Baracka Obamy, vypustil prezidentskou kandidaturu kvůli rakovině mozku a následné smrti svého syna.

„Původně jsem měl v plánu kandidovat. Myslím si, že i když by to bylo velmi těžké, dokázal bych vyhrát,“ líčil Biden při diskuzi. „Nevím to stoprocentně, ale mám takový pocit, že bych to zvládl. Podle mých předběžných výzkumů bych byl lepším demokratickým kandidátem, a proto bych měl větší šanci stát se prezidentem.“

Přesto bývalý viceprezident není až tolik smutný. Alespoň strávil čas se svým umírajícím synem. „Jestli mě ale štve, že nejsem prezidentem? Štve, byl jsem pro to nejlépe kvalifikovaný,“ sdělil Biden.

Zkusí být příštím prezidentem

Všechny plány na prezidentskou kandidaturu politikovi zhatila nemoc jeho syna. Americkému kanálu ABC loni řekl, že když zemřel, ztratil kousek své duše. „Nikdo by neměl kandidovat na prezidenta, aniž by tomu obětoval úplně vše. To jsem já nemohl, zmínil.

Smrt Bidenova syna Beaua nebyla jedinou tragédií, která politika v životě potkala. Když byly Beauovi dva roky, jeho matka Neilia Hunterová zemřela společně s jednoroční dcerou bývalého viceprezidenta při autonehodě.

Biden bude kandidovat v příštích prezidentských volbách v roce 2020. Oznámil to již v loni v prosinci. Dodal však, že do té doby se může stát cokoli. „Neříkám to závazně. Už dávno jsem se naučil, že osud vše dokáže obrátit naruby,“ řekl tehdy.

Politik se pokusil kandidovat na prezidenta už v letech 1988 a 2008, ale pokaždé kandidaturu vzdal.

V lednu ocenil dosluhující americký prezident Barack Obama Bidena nejvyšším civilním vyznamenáním Spojených států. Biden se při tom na chvíli rozplakal:

hanka666 ( 27. března 2017 16:21 )

On a prezident? Tak před dvaceti lety

Zobrazit celou diskusi