Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Britka jela bojovat proti ISIS. „Tajné služby mě za to šikanují,“ tvrdí

Autor: Mii - 
27. března 2017
14:10

Kimberley Taylorová je první ženskou britskou bojovnicí, která odjela do Sýrie připojit se ke kurdským silám v boji s teroristickou organizací Islámský stát. To se britským tajným službám MI5 nelíbí a její rodinu za to nepřiměřeně vyšetřují, tvrdí Britka. Z oficiálních míst existuje jen obecná reakce, ze které vyplývá, že lidem jako Kimberley se taková represe opravdu může stát.

Kimberley odjela do Sýrie loni v březnu. Kurdským ženským obranným jednotkám zde pomáhala s vysvobozením města Rakka, které ovládali bojovníci Islámského státu. Jenže mezitím začaly britské tajné služby MI5 vyšetřovat její rodinu, a to takovým způsobem, že se bojí o svoje bezpečí.

Všem zabavily veškerou elektroniku a vnikly do jejich domovů. „To znamená, že se nemůžete nijak spojit. Umím si představit, že bez mobilů se o mě moji rodiče k smrti bojí,“ řekla Kimberley BBC.

„Nejen, že se moje rodina bojí o mě, ale teď se bojí i o sebe. Tou hrozbou je přitom britská vláda, což je absurdní,“ dodala Kimberley. Podle ní se Británie jen snaží hrát politické hry. „Tady vůbec nejde o potírání terorismu, ale evokování strachu v lidech, kteří se snaží něco změnit,“ vysvětlovala své pocity žena.

Kurdské milice jako teroristická organizace

Ženské obranné jednotky jsou odnoží kurdské vojenské organizace Lidové obranné jednotky (YPG). Bojují proti všem činitelům, kteří se snaží převzít kontrolu nad kurdským územím a proti Islámskému státu. Podle Evropské unie a USA se jedná o teroristickou organizaci. V říjnu 2015 obvinila nezisková organizace Amnesty International YPG z válečných zločinů, zejména ze zastrašování, demolice domů a nuceného vysidlování místních obyvatel v oblastech na severu Sýrie.

Z toho důvodu všichni lidé, kteří vycestují do zahraničí, aby se konfliktu zúčastnili, mohou po svém návratu čelit trestnímu stíhání. Metropolitní policie varovala, že každý člověk, který odjede do Sýrie bojovat, bude zatčen a vyslýchán.

Vyšetřování tak čelí několik Britů. Vedle Kimberley odjel do Sýrie bojovat s YPG například i 20letý Ryan Lock, který ovšem podle některých zdrojů ve městě Rakka zemřel.

Kimberley ve svém počínání vidí smysl. V únoru BBC řekla, že po jejím boku bojuje spousta žen, kterým je od 18 do 20 let. Svěřila se také, že nechce umřít. Boj totiž ještě není vyhrán. „Je to nutná věc. Dělám to pro svobodu všech lidí a pro dobro lidstva.“

VIDEO: Jak je to v současnosti s blízkovýchodním regionem?

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi