Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Terorista z Londýna psal zprávu tři minuty před útokem. Je tajná, Britové zuří

Autor: nka - 
27. března 2017
11:40

Britská ministryně vnitra Amber Ruddová si zve na kobereček představitele sociálních médií. Chce je donutit, aby umožnili tajným službám přístup k zprávám, které si mezi sebou jejich uživatelé posílají. Zjistilo se totiž, že útočník z Londýna ještě tři minuty před útokem odeslal zprávu v aplikaci WhatsApp. K té se ale vyšetřovatelé nemohou dostat, protože komunikace v aplikaci je zašifrovaná.

Ruddová označila za „zcela nepřijatelné“, že společnost WhatsApp odmítá policii umožnit přístup ke zprávám zabitého teroristy z Londýna. Khalid Masood poslední zprávu poslal jen tři minuty před útokem. Policisté ale neznají ani obsah jeho vzkazu, ani komu byl určen, přitom podle nich může jít o klíčový důkaz.

Společnost WhatsApp, kterou vlastní Facebook, totiž veškeré zprávy šifruje tak, že k jejich obsahu údajně nemají přístup ani její vlastní zaměstnanci. „WhatsApp nemá přístup k obsahu zpráv. Číst je mohou jen odesílatel a příjemce na svých zařízeních,“ vyjádřila se společnost s tím, že ochrana soukromí uživatelů je jednou z jejích hlavních hodnot.

Připomeňte si, jak terorista v Londýně zabíjel:

Video  Rekonstrukce útoku v Londýně: Takhle terorista zabíjel.  - Reuters, Hudební banka, Assassinator Switch
Video se připravuje ...

Absolutní ochrana uživatelů ale britské ministryni vadí. „Pokud jde o případy, kdy probíhá vyšetřování terorismu – tito lidé mají rodiny, mají děti, měli by být na naší straně,“ dodala Ruddová.

Ministryně si proto na čtvrtek předvolala na ministerstvo představitele firem jako WhatsApp, Facebook, Google a další. Nelíbí se jí, že poskytují „teroristům tajné útočiště, kde spolu mohou komunikovat“„Nemůže docházet k tomu, že naše tajné služby nemají přístup ke komunikaci mezi teroristy. Teroristé by neměli mít místo, kde se budou moci schovat,“ řekla ministryně podle serveru The Telegraph. 

Aplikaci WhatsApp loni třikrát zablokovala Brazílie poté, co její provozovatel odmítl policii poskytnout zprávy nutné k vyšetřování trestného činu. Některé konkurenční služby jako například Telegram jsou naproti tomu zakódovány tak, aby se tajné služby k obsahu zpráv v případě potřeby mohly dostat.

Muslimské ženy podpořily oběti útoku

Solidaritu s oběťmi útoku v neděli dala najevo skupina muslimských žen, které se úderem čtvrté hodiny odpoledne na Westminsterském mostě chytily za ruce a pět minut mlčky stály na místě, kde vrah najel automobilem do lidí. Muslimky se oblékly do modré barvy, která podle nich symbolizuje naději.

„Je to útok na nás všechny. Islám odsuzuje násilí jakéhokoliv druhu. Je to odporný čin,“ řekla jedna z účastnic akce Sarah Waseemová. „Myslely jsme na ty obyčejné lidi, kteří tady stáli a útočník je srazil autem. Byl to silný zážitek, stát na tom samém místě,“ popsala Fariha Khanová.

K akci se připojili i další občané. „Jsem tu, abych dala najevo, že my Londýňané i nadále budeme chodit, kam chceme, a dělat, co máme rádi. Tohle je moje město. Je to velice malé gesto, taková malá gesta ale dělají život,“ vzkázala penzionovaná zdravotní sestra Mary Bennettová.

Mezitím se ukázalo, že Masooda už před šesti lety tajné služby podezíraly z přípravy útoku na britské vojáky. Kontrarozvědka MI5 ho tehdy vyšetřovala kvůli napojení na skupinu čtyř islamistů, kteří plánovali bombový útok na základnu armády v anglickém městě Luton pomocí na dálku ovládaného autíčka.

Čtveřice o tři roky později dostala za přípravu teroristického činu dohromady 44 let vězení. Podíl Masooda, který se s odsouzenými pravděpodobně znal z posilovny, se ale neprokázal a muž vyvázl bez trestu.

VŠE O ÚTOKU V LONDÝNĚ ČTĚTE ZDE

Zobrazit celou diskusi