Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bělorusko zadrželo obránce lidských práv. Zatklo i kandidáta na prezidenta

Autor: ČTK, mah - 
25. března 2017
14:27

Běloruská policie v sobotu podnikla razii v minském sídle organizace Vjasna, která sdružuje obránce lidských práv. Zadržela 57 lidí včetně novinářů. Už v noci potom v Brestu zatkla Uladzimira Njakljajeva, jednoho z vůdců opozice a kandidáta na prezidenta z voleb v roce 2010.

Podle agentury BelaPAN razie souvisejí s dnešní plánovanou demonstrací v Minsku, na jejíž přípravě se Njakljajev a organizace Vjasna aktivně podíleli. Akce zvaná Pochod rozhořčených Bělorusů má být protestem proti hospodářské a sociální politice režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Má být rovněž připomínkou 99. výročí vzniku Běloruské lidové republiky (BNR), které opozice každoročně oslavuje jako svátek prvního samostatného státního útvaru. Režim se k tradicím BNR nehlásí.

V Bělorusku už od poloviny února trvají prakticky každodenní protesty, které vyvolal zákon prezidenta o postihu nezaměstnaných. Dekret zavádí zdanění lidí bez práce, kteří nejsou registrovaní na pracovních úřadech. Lukašenko po prvních protestech platnost svého nařízení pozastavil, opozice ale trvá na jeho zrušení. To prezident odmítá.

Podle běloruského opozičního tisku se dnes už demonstrace proti Lukašenkově politice konaly ve městech Brest, Mohylov, Hrodna a Vicebsk. Na všech těchto místech byly úředně povoleny a zúčastnily se jich stovky demonstrantů.

Lukašenko v minulých dnech obvinil z organizování demonstrací západní tajné služby, které prý opozici financují přes Polsko a Litvu. Běloruská policie už údajně zadržela několik desítek ozbrojených provokatérů vycvičených v táborech v Bělorusku a na Ukrajině.

Podle svědectví ruských novinářů dnes v Minsku panuje značné napětí, poprvé po mnoha letech hlídkují v ulicích policisté se samopaly. Centrum Minsku je neprodyšně uzavřeno, v okolních ulicích parkují policejní autobusy, obrněné vozy a vozidla s vodními děly. Tajní policisté podle agentury TASS legitimují prakticky každého, kdo se ke středu města přiblíží.

Běloruský prezident Lukašenko je k opozici tvrdý, světovým filmovým hvězdám to ale nevadí a jezdí ho navštěvovat:

Video  Steven Seagal navštívil Bělorusko: Od Lukašenka dostal melouny a mrkvičku  - Reuters
Video se připravuje ...

hanka666 ( 25. března 2017 16:51 )

Lukašenko, vykopej tzv. opozici z Běloruska, jinak dopadneš jako Janukovyč. Ukrajina je totálně vykradená, lidé bez domova, každý den oběšení lidé, zoufalí, bez jídla a prostředků k životu. 35 000 lidí je u Charkova evakuováno, protože tam vybuchlo cca 140 tisíc tun munice. Viděla jsem videa, létaly tam rakety několik km. Vždyt je to jak druhý Cernobyl. www.politikus.ru

hanka666 ( 25. března 2017 15:47 )

Ti samí lumpové a styl, který byl na Ukrajině. Lukašenko dobře ví, že v tom má prsty Polsko, Němci a pochopitelně amíci. Koukám, jak se ty nepokoje neustále blíží k Rusku.

Nezadat ( 25. března 2017 14:44 )

To je dobře,kvůli pofidérním lidským právům máme plnou Evropu negrů a teroristů.

Zobrazit celou diskusi