Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Panama končí jako daňový ráj? Po skandálu přestane „krýt“ podnikatele

Autor: ČTK - 
25. března 2017
08:41

Panama začne od roku 2018 uplatňovat mezinárodní daňovou dohodu podepsanou loni. Agentuře AFP to sdělila její viceprezidentka Isabel de Saint Maloová.

„Jsme připraveni začít od roku 2018 s (automatickou) výměnou (informací) tak, jak to předpokládá mnohostranná úmluva pro boj proti daňovým únikům vytvořená Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD),“ uvedla Saint Maloová na páteční návštěvě v Bruselu, kde se setkala s evropskými představiteli, kromě jiných i s viceprezidentem Evropské komise Valdisem Dombrovskisem.

Panama respektuje nejvyšší mezinárodní standardy v oblasti daňové transparentnosti. Rádi bychom, aby to uznali i naši partneři,“ dodala.

Kromě zmiňované mnohostranné dohody z loňského října země podepsala ještě dvoustrannou dohodu podobného typu se Spojenými státy, která podle Saint Maloové vstoupí v platnost v září 2017. V příštích týdnech se Panama navíc podrobí šetření OECD zvanému „fast track“, jehož úkolem bude zjistit, jaké země učinila na poli daňové transparence pokroky.

Panama se jako významný daňový ráj dostala do centra pozornosti veřejnosti na počátku loňského roku kvůli úniku dokumentů, které ukázaly, jak panamská advokátní kancelář Mossack Fonseca pomáhala bohatým a mocným po celém světě vyhýbat se placení daní. Negativní publicita kolem takzvaných Panamských dokumentů (Panama Papers) a hrozba, že se ocitne na mezinárodní černé listině jako nespolupracující daňový ráj, přiměly Panamu začít jednat.

Podpisem smlouvy se loni v říjnu zavázala vyměňovat si daňové informace s dalšími 104 signatáři dohody na jejich žádost. Podle dohody mohla Panama také zvolit, že kromě poskytování daňových informací na žádost je začne sdílet i automaticky.

Podívejte se na kauzu Panama Papers přehledně:

Video  Kauza Panama Papers přehledně: Jak se schovávají miliardy v daňovém ráji?  - Tomáš Polák, David Vaníček, Veronika Mašková, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mrazkova@tiscali.cz ( 27. prosince 2017 17:53 )

Taky to není jediné místo, dobré daňové podmínky jsou například taky v Dubaji nebo ve Velké Británii (viz. https://www.ioffshore.cz/ ) Takže si myslím, že to celou tuhle problematiku nijak zvlášť neovlivní

Zobrazit celou diskusi