Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vrah z Londýna byl jako upír, říkají sousedé. Experti: Teroru autem přibude

Autor: Jaroslav Šimáček - 
24. března 2017
05:01

Byl Britem od narození. Khalid Masood (†52) byl prý v minulosti učitelem angličtiny, měl však na kontě i několik kriminálních deliktů. Ve středu pak sedl za volant vypůjčeného SUV, kterým najel na mostě do davu lidí. Místo si k útoku vybral dobře, říkají čeští experti – podle nich je bohužel jisté, že podobné útoky budou inspirovat k dalším. Auto je totiž už od doby Olgy Hepnarové snadno dostupnou smrtící zbraní. Řidičák máme takřka každý, varuje generál Karel Randák.

Terorem na promenádě ve francouzském Nice či na vánočních trzích v Berlíně to nekončí. Auto jako vražedná zbraň bylo použito i během útoku na Westminsterském mostě v Londýně. A vraždit s ním chtěl i ve čtvrtek zadržený člověk v belgických Antverpách. V prvních třech případech však skutečně umírali nevinní lidé.

Nejčerstvější teror v Anglii však připomněl, o jak nebezpečné incidenty se jedná – provedené přitom snadno dostupnou zbraní. Tentokrát žádný náklaďák, jako tomu bylo loni, ale běžné SUV z půjčovny. A za jeho volantem podivín. Ozbrojený nožem.

Byl jako upír, říkají sousedé

Khalid Masood, 52letý rodilý Brit, narozený v hrabství Kent, ale žijící postupně v Lutonu či v regionu West Midlands, trojnásobný otec, v minulosti údajně učitel angličtiny. 

To je však jen část profilu londýnského vraha. Masood měl na triku i řadu kriminálních deliktů – od napadení, přes držení útočných zbraní, po narušování veřejného pořádku. Naposledy však byl odsouzen v roce 2003. Tehdy za držení nože a pobodání jiného, 22letého muže. Ve středu však zabil tři lidi včetně dlouholetého londýnského policisty a další zranil. V těsném sousedství britského parlamentu.

VIDEO: Podívejte se na rekonstrukci útoku, ke kterému došlo na Westminsterském mostě v Londýně

Video  Rekonstrukce útoku v Londýně: Takhle terorista zabíjel.  - Reuters, Hudební banka, Assassinator Switch
Video se připravuje ...

Právě sousedé nyní pro BBC uvedli, že se Masood choval podivínsky. „Byl jako stín,“ říká o něm Polka, která vedle něj žila. Popsala ho jako velkého muže s bradkou, který procházel kolem jejího bytu pozdě v noci, často oděný celý v černém. Místní ho nazývali „upírem“ – v noci se kolem potuloval často. Byl to prý „divný charakter“, doplňuje Frank Gardner, bezpečnostní korespondent BBC.

Velmi zbožný muž, míní jiní

Britská média upozorňují, že Masood konvertoval k islámu a útočil jako „osamělý vlk“. Podle BBC však byla pro podezření z pomoci na přípravě teroristického činu zadržena i jeho partnerka. „Not in my name“, tedy „Ne v mém jménu“, upozorňují nyní londýnští muslimové na to, že útok nejen odsuzují, ale odmítají s ním i spojitost.

Objevují se však i další svědectví o Masoodovi. Podle Sky News to byl „velmi zbožný muž“. Spekuluje se však i o jeho napojení na Islámský stát. „Nevěřím, že ten člověk byl v jakémkoliv spojení s ním. Mohl být nějakou formou ovlivněn, vzhlédl se v té ideji, ale že by byl řízen Islámským státem a že by s nimi koordinoval akci, to si nedokážu představit,“ řekl Blesk.cz generál Karel Randák.

Čeští experti: Klasický případ pachatele

Podle bývalého šéfa civilní rozvědky Randáka jde o klasický příklad člověka, který se náhle rozhodl konat impulzivně. Ale nikoli zcela nepromyšleně.

„Mám pocit, že to je profil klasického člověka, který se na základě nějakého impulsu rozhodl udělat to, co udělal. Psali o něm, že kdysi byl i v hledáčku tajných služeb (MI5 - pozn. red.), které ho vyhodnotily jako méně nebezpečného. To je otázka samozřejmě kapacity těch služeb, protože nemohou sledovat každého, kdo možná svého času vykazoval známky radikalismu, ale pak je přestal vykazovat,“ říká Randák.

„Pokud však jednal impulzivně, jednal i velmi racionálně. Místo, které si vybral na ten útok, bylo vybráno chytře. Z mostu nemáte kam utíkat. Pokud chci lidi dostat do úzkých, most je na to skutečně ideální místo,“ podotýká.

VIDEO: Andrea skočila do Temže a zachránila se před útokem londýnského vraha

Video  Žena skočila do Temže a přežila útok teroristy. Podívejte se na klíčový okamžik.  - Reuters, Matěj Šrám, David Vaníček
Video se připravuje ...

Že Masood patrně nebyl napojen na Islámský stát, si myslí i generál Andor Šándor. „O nějakém přímém napojení na Islámský stát, tam bych si nechal jistou pochybnost. Přeci jenom to, že se vyjádřil, že to je jejich bojovník a že splnil svůj úkol, je něco, co nemusí být v zásadě pravda. Islámský stát se hlásí k něčemu v duchu: Za málo peněz, hodně muziky,“ říká.

Útoky autem: Generálové varují před dalšími

Islámský stát se dostal do úzkých v Iráku a Sýrii, odborníci již dříve varovali, že útoky v Evropě mohou být častější. Londýn však byl patrně jiný případ. Co se však stává smutným pravidlem, jsou útoky s volantem v rukách. Takový útok je velmi rychlý a překvapivý, příliš se proti němu dělat nedá, varuje Šándor. Více než kdykoli jinde však platí, nebýt ve špatnou chvíli na špatném místě, upozorňuje.

„Útok autem je jeden z nejjednodušších s ohledem na to, jak takový útok připravit. A jak nebýt podezřelý v době přípravy. Pokud si to auto půjčíte, tak samozřejmě nepřijdete do jakéhokoliv pocitu ze strany vlády nebo města na člověka podezřelého,“ řekl Blesk.cz Šándor.

„Nárůst takových útoků patrně můžeme očekávat. Je tu tendence se inspirovat tím, co už se stalo. Mrtvých není tolik, ale teroristům stále jde o rozsévání pocitů obav, hrůzy a zastrašení, a to funguje dokonale. Každý člověk, který nám chce ublížit, to ale bude dělat způsobem, který je mu nejbližší. Ano, teroristický útok autem je nejjednodušší, ale zůstanou tady i varianty střelnou zbraní, výbušninou apod.,“ pokračuje bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby.

Od dob Hepnarové stále stejné

Bezpečnostní expert Šándor přitom varuje před tím, že zkrátka „nejsme schopni chránit každý chodník okolo každé silnice proti někomu, kdo si rozmyslí, že auto strhne a vjede na chodník“.

„Už od dob případu Olgy Hepnarové tomu prostě nezabráníme. Řidičský průkaz má každý, auto si může půjčit nebo sehnat taky každý. A použít dopravní prostředek jako útočnou zbraň je to nejjednodušší, co můžete udělat. Nemusíte shánět střelivo, ani ho nemusíte naložit žádnými výbušninami. Auto je zbraň sama o sobě, každý řidič má v rukách tuto možnost. Pokud to někdo chce zneužít, tak to zneužije. Tyto události, bohužel, dokazují, že lidé se nechávají inspirovat tím, co se stalo v Nice, v Berlíně. Zamezit tomu nelze,“ souhlasí Karel Randák.

Vše o útoku v Londýně čtěte ZDE

VIDEO: Takto to v Londýně vypadalo bezprostředně po středečním útoku

Video  Ochromený Londýn na leteckých záběrech: Premiérku evakuovali do bezpečí.  - Reuters, David Vaníček, Hudební banka
Video se připravuje ...

iribr ( 24. března 2017 08:00 )

 6 krat se v tomto clanku zopakovalo jak je pouziti auta ten nejjednodussi zpusob jak zabijet. hezkej navod. Ten expert si asi mysli ze prisel na neco prevratneho.

animka ( 24. března 2017 06:58 )

Paní se zachránila skokem do Temže? Kdyby skočila před autem, tak ano, ale na videu je vidět, i podle barvných kroužků, že nejprve projelo auto a až potom skočila dolů.

Zobrazit celou diskusi