Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

V Londýně útočil otec tří dětí. Masood (†52) byl učitel s kriminální minulostí

Autor: ČTK, bk - 
23. března 2017
18:55

Terorista, který ve středu v Londýně u parlamentu zabil dva chodce a jednoho policistu, byl 52letý britský občan Khalid Masood. Rodák z hrabství Kent v jihovýchodní Anglii měl bohatý trestní rejstřík, ale nevzbuzoval podezření z přípravy teroristického útoku, oznámila ve čtvrtek policie v prohlášení.

Britská premiérka Theresa Mayová přitom předtím řekla, že pachatele v minulosti kvůli radikalismu tajná služba MI5 vyšetřovala. Atentátník, který byl při činu zastřelen – údajně ochrankou ministra obrany, podle policie zřejmě jednal sám pod vlivem islámského terorismu. Bezpečnostní jednotky po útoku na několika místech provedly razie, při kterých bylo osm lidí zadrženo. K atentátu se přihlásila radikální organizace Islámský stát (ISIS).

Premiérka prohlásila, že útok mířil na svobodu a demokracii, kterou britský parlament představuje. Teroristům vzkázala, že Británie se nebojí a že radikálové nikdy nezvítězí.

Útočník byl několikrát odsouzen

Policie nyní prověřuje útočníkovu minulost a také jeho styky. Na několika místech v zemi zásahové jednotky provedly v noci na dnešek razie, mimo jiné v Birminghamu.

Spekuluje se, že útočník, který o sobě v jednom dotazníku uvedl, že je učitel angličtiny a ženatý otec tří dětí, zde bydlel a že z tohoto města pocházel i automobil Hyundai Tucson, který k činu použil. Tyto informace ale úřady dosud nepotvrdily.

Masood byl znám policii kvůli tomu, že byl několikrát odsouzen – za napadení, včetně těžkého ublížení na zdraví, držení útočných zbraní a narušování veřejného pořádku. Nikdy ale nebyl odsouzen za čin vztahující se k terorismu.

Video: Rekonstrukce útoku v Londýně:

Video  Rekonstrukce útoku v Londýně: Takhle terorista zabíjel.  - Reuters, Hudební banka, Assassinator Switch
Video se připravuje ...

Čtyři oběti a desítky zraněných

Jednou ze tří obětí útoku je policista Keith Palmer (48), který hlídkoval u parlamentu. Na Westminsterském mostě, na kterém byl ve čtvrtek odpoledne obnoven provoz, přišla ve středu o život Aysha Fradeová (43) původem ze Španělska, která v Británii dlouhodobě žila, a americký turista Kurt Cochran (54), který byl na cestě po Evropě s manželkou, s níž slavil 25. výročí svatby. Původně úřady uváděly pět mrtvých včetně teroristy, dnes policie bilanci opravila na čtyři zabité včetně útočníka.


Mezi zraněnými, kterých byly podle středečních informací zhruba čtyři desítky, jsou vedle chodců tři policisté. Zranění podle Mayové utrpělo 12 Britů, čtyři Jihokorejci, tři francouzské děti, dva Rumuni, dva Irové, dva Řekové, jeden Polák, jeden Američan, jeden Němec a jeden Číňan; agentura AP informovala i o jednom Portugalci. Identita všech zraněných zatím potvrzena nebyla, poznamenala DPA. V nemocnici podle policie dnes zůstalo 29 lidí, z nichž sedm je v kritickém stavu. Češi mezi oběťmi ani zraněnými nebyli.

Islámský stát se prostřednictvím agentury Amak k útoku přihlásil. IS se ale obvykle hlásí k odpovědnosti za všechny teroristické činy v západním světě.

Žena skočila do Temže a přežila útok teroristy. Podívejte se na klíčový okamžik:

Video  Žena skočila do Temže a přežila útok teroristy. Podívejte se na klíčový okamžik.  - Reuters, Matěj Šrám, David Vaníček
Video se připravuje ...

Britové i obyvatelé Londýna po útoku vyjadřují na sociálních sítích soustrast s oběťmi a s celou britskou metropolí a prohlašují, že se podobným způsobem nenechají zlomit.

O nezlomnosti hovořil i londýnský starosta Sadiq Khan, který vyzval k účasti na dnešním večerním pietním shromáždění na Trafalgarském náměstí.

Bezpečnostní experti považují útok autem do davu, jak se tomu stalo v Londýně, za oblíbený mezi teroristy, neboť provedení činu je snadné, finančně nenáročné a nevyžaduje složité přípravy.

Atentát podle ruského tisku ovlivní letošní volby, které se budou konat ve Francii a v Německu. Většina ruských novin vidí spojení mezi útokem a imigrací v Evropě. Podobný názor má i prezidentská kandidátka francouzské krajní pravice Marine Le Penová, podle které je nutné chránit hranice.

VŠE O ÚTOKU V LONDÝNĚ ČTĚTE ZDE

hanka666 ( 23. března 2017 23:52 )

Zmetka zašít do vepřové kůže a hodit za plot.A celou jeho rodinu deportovat až do třetího kolene.Jinak je to boj s větrnými mlýny.

istyl ( 23. března 2017 20:35 )

proc takovy lidi/lidi?/ jen eviduji a nechavaji je behat? proc je cilene nevyhledavaji a nelikviduji? .. monitoring, sledovani, naramek ...proste něco, aby měli nad nimi kontrolu...navrhnout zákon, ze takovi musí prokazovat, ze nic neprovedli a ne je stihat az něco provedou...pokud by měli zaznam, okamzita deportace!

Zobrazit celou diskusi