Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Rybáři masově střílí delfíny. Jsou chamtiví a žerou moc ryb, tvrdí Italové

Autor: Mii - 
23. března 2017
21:55

Italští rybáři z ostrova Sicílie musí řešit neobvyklý problém. Jejich lodě následují hejna delfínů, kteří jim kradou úlovky ze sítí. Neukázněné kytovce proto masově střílejí. Bitva mezi rybáři a delfíny se tak vyhrotila, že muži nazývají situaci přírodní katastrofou a požadují po vládě finanční odškodnění.

Někteří rybáři v regionu se vyvražďováním delfínů netají. Nakoupili pušky a harpuny a vydali se na hon zvířat, která jim podle jejich slov ničí živobytí. Jedni z mála vodních savců jsou totiž údajně zodpovědní za až 70procentní pokles zisku.

Giovanni Basciano je viceprezident lokální skupiny rybářů, která reprezentuje 119 podnikatelů v oblasti rybářství. Podle něj rybáři situaci nazývají přírodní katastrofou a budou usilovat o finanční odškodnění od vlády. „Každý den tu probíhá boj o přežití. Nic proti delfínům nemáme, ale musíme najít řešení. Je to my, nebo oni,“ vysvětloval Basciano webu Repubblica Palermo.

Podle rybářů se delfíni naučili následovat jejich lodě a vykrádat úlovky ze sítí. „Většina rybářů nechce delfínům ubližovat. Nemají ale jinou možnost. Je proto dost pravděpodobné, že lidé budou na plážích nacházet mrtvá zvířata,“ řekl dále viceprezident.

Rybář Ignazio Spatar potvrzuje, že delfíni jsou problém. Velikost jeho úlovků se kvůli nim značně zmenšila. „Dřív jsem domů nosil pět kilogramů ryb. Dneska ráno jsem ale získal pět cejnů a jednu tresku. Delfíni jsou nesmírně inteligentní, ví, jak ryby získat,“ popisoval situaci.

Delfíni ve Středozemním moři mají vysokou a stabilní populaci. Denně sní asi jeden až sedm kilogramů ryb.

Důvod? Malý počet ryb

Mluvčí přírodní rezervace Filicudi ale uvádí, že počet delfínů v oblasti se posledních 15 let nijak nemění. „Rybáři si myslí, že počty delfínů se zvyšují. To ale není pravda,“ řekla mluvčí rezervace Monica Blasi. „Ten hlavní důvod je, že v moři je méně ryb a delfíni tak musí za potravou blíže k souši,“ dodala. 

Jednou z možností, jak situaci vyřešit, je vybavit rybářské lodě speciálními zařízeními, které vysílají frekvenci. Ta dokáže delfíny odpudit, ale na ryby žádný efekt nemá. Region je plánuje testovat už letos v květnu.

I takto to může vypadat po vybíjení delfínů:

Video I takhle to může vypadat po vybíjení delfínů. - Youtube.com, www.atlanticblue.de
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ladybug ( 24. března 2017 00:33 )

Nemůžou ti rybáři žrát delfíny? Delfíni jsou obrovští, rybáři by jich tolik nepotřebovali.

Zobrazit celou diskusi