Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Muslimkám kvůli bezpečí zařídili taxikářky. Řídí v růžovém hidžábu

Autor: ČTK, deb - 
23. března 2017
09:08

Ženy v pákistánském Karáčí budou moci používat taxíky řízené ženami. Taxislužba Pink Taxi chce touto iniciativou ochránit své zákaznice před sexuálním obtěžováním, jemuž při cestách rušným velkoměstem běžně čelí.

Od čtvrtka si ženy budou moci tuto taxislužbu zprostředkovat telefonem, mobilní aplikací, zprávou SMS, anebo si vůz zastavit přímo na ulici, sdělila agentuře Reuters Ambrín Šejchová, jež službu rozjíždí spolu se svým mužem Zahídem. „Naše řidičky nosí jako uniformu růžový šátek a černý plášť. Jsou mezi nimi ženy v domácnosti, mladé ženy a studentky,“ rozvedla.

Dojíždění v rozpáleném městě, kde žije 20 milionů obyvatel, je pro ženy mnohdy utrpením. Většina z nich podle oficiálních zpráv nějakou formu sexuálního obtěžování během cestování veřejnými prostředky pocítí. Podle Núr Džehanové, řidičky Pink Taxi, která dříve pracovala jako služebná a posléze jako řidička jiné ženy, je této služby potřeba, neboť každá žena si dobře rozmyslí, než do auta řízeného mužem vůbec nastoupí.

Většina žen v konzervativním Pákistánu není součástí pracovní síly a podle studie Mezinárodní organizace práce je jednou z hlavních překážek nedostatek bezpečné dopravy.

Většina žen ve městě si však taxík nemůže dovolit, tvrdí novinářka Zíbunnisá Burkíová sídlící v Karáčí. „Iniciativy v oblasti dopravy zaměřené na ženy jsou důležité, protože slouží narůstající demografické skupině žen v pohybu,“ komentovala novou službu Burkíová. „Myslím si však, že podobné podniky se nedotknou velkého počtu pracujících žen, které každodenně dojíždějí... Ty si poměrně drahé jízdné zkrátka nemohou dovolit.“ 

Ambrín Šejchová prozradila, že v následujících třech až čtyřech měsících rozšíří svou taxislužbu i do Láhauru i Islámábádu a posléze i do dalších částí země.

Podívejte se na špinavé triky taxikářů v Česku:

Video  Špinavé triky taxikářů: Takhle vás okrádají!  - David Vaníček, Tomáš Koníček
Video se připravuje ...

nezadat1 ( 23. března 2017 11:26 )

nezadat1 ( 23. března 2017 11:23 )

Od kdy smradlavý prasnice mají privilegia před našimi ženami.

jetuslunicko ( 23. března 2017 10:15 )

k.a.s.t.r.a.c.e !!!

hanka666 ( 23. března 2017 09:53 )

Jsou to prostě n e d o š u k a n é prasata.

1pravda1 ( 23. března 2017 09:15 )

Že je to baví stále chodit se zapařenými vlasy a krkem, no pro jejich nadržené muže je to zřejmě asexuální, pro nás spíše z hlediska hygieny hnusné, hlavně v létě..... muslimka, kdo je více, že, hlavně ať to všichni vidí. Zakažte hidžáby na ulici a nikdo nebude vědět, kdo má jaké náboženství a bude klid.

Zobrazit celou diskusi