Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ruská zpěvačka nesmí soutěžit na Eurovizi v Kyjevě. Navštívila totiž Krym

Autor: mah, ČTK - 
22. března 2017
17:15

Návštěva anektovaného Krymu se nevyplatila ruské zpěvačce Juliji Samojlovové. Kvůli její cestě ji ukrajinská tajná služba SBU označila za „nežádoucí osobu“. Zpěvačka tak tři roky nesmí na Ukrajinu. Kvůli zákazu se nemůže účastnit ani soutěže Eurovize, která proběhne v květnu v Kyjevě a kam byla nominována jako reprezentantka Ruska. O rozhodnutí informovala televize 112.

„Zákon musí platit pro všechny. Nejenže (zpěvačka) navštívila Krym, ale zanechala o tom stopy i na sociálních sítích, kde se vyjadřovala o Ukrajině a její vládě a politické orientaci na euroatlantickou integraci. Můj názor je jasný: neměla by na Ukrajinu přijet,“ vysvětloval v předstihu rozhodnutí SBU její šéf Vasyl Hrycak.

Sami organizátoři soutěže podle agentury Intefax-Ukrajina dříve uvedli, že o účasti ruské interpretky by měly rozhodnout ukrajinské úřady.

V Kyjevě panuje přesvědčení, že Rusové schválně vybrali svou zástupkyni tak, aby Ukrajinu zdiskreditovali, píší ukrajinská média. Krok ukrajinských úřadů bylo podle nich možné očekávat, protože zákaz vstupu na ukrajinské území postihl z téhož důvodu už řadu Rusů i cizinců. Nedávno to byl například i poslanec českého hnutí Svoboda a přímá demokracie Jaroslav Holík.

Sedmadvacetiletá Samojlovová je zdravotně postižená, zpívá z invalidního vozíku.

Kreml dal předem najevo, že jestli Kyjev zakáže ruské zpěvačce účast v soutěži, Moskva nevybere jiného interpreta.

V Rusku i na Ukrajině je evropská písňová soutěž velmi populární a od loňské aféry kolem ukrajinské interpretky Džamaly, která vyhrála s písní 1944 o deportacích Tatarů z Krymu za vlády sovětského diktátora Josifa Stalina, ostře sledovaná i na nejvyšších místech.

Soutěž uspořádá Kyjev v polovině května. Českou republiku bude zastupovat zpěvačka Martina Bárta, členka německé jazzové skupiny 4 To The Bar. Česko se soutěže zúčastnilo pětkrát. Nejdále se loni dostala Gabriela Gunčíková, která se probojovala se skladbou I Stand do velkého finále. V něm skončila předposlední.

Rusové kvůli stopce pro svou zpěvačku zuří

Podle ruských poslanců je zákaz ukázkou nemravnosti „tlupy ukrajinských nacionalistů“ a žádají politiky západních zemí, aby proti Kyjevu zasáhli. Podle Moskvy zákaz vystupování Julije Samojlovové v Kyjevě „pohřbí“ úsilí o mírové urovnání krize na východě Ukrajiny.

„Pro Evropu nastal okamžik pravdy,“ napsala dnes na facebooku mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. „Buď se podvolí ukrajinské tajné službě, povzbudí ukrajinské radikály k dalším 'hrdinským činům' a pohřbí tak veškeré úsilí v rámci minského procesu, nebo dokáže, že Evropa je s jejími základními hodnotami, k nimž se vždy slovy hlásili i ukrajinští politici, stále živá,“ uvedla mluvčí s odkazem na plán mírového urovnání v Donbasu, který byl před dvěma lety dojednán v běloruském Minsku.

Za cynické a nelidské označil rozhodnutí ukrajinské tajné služby náměstek ruského ministra zahraničí Grigorij Karasin. „Je to další otevřeně cynický a nelidský skutek kyjevských úřadů,“ řekl agentuře TASS. Šéf zahraničního výboru Státní dumy Leonid Sluckij vyzval západní státy, aby Kyjev přiměly ke změně „diskriminačního“ rozhodnutí.

Předsedkyně horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková podle agentury Interfax soudí, že chování Kyjeva je nepřípustné. „Počkáme na reakci organizátorů soutěže, a z něj pak uděláme závěry,“ řekla ruská poslankyně.

Soutěž Eurovize organizuje Evropská vysílací unie (EBU), která dnes v prohlášení uvedla, že o incidentu bude s Ukrajinou jednat. „Z jejich rozhodnutí jsme hluboce zklamáni, protože jde podle našeho názoru proti duchu a charakteru soutěže,“ citovala z prohlášení EBU agentura AP. Organizace nicméně upozornila, že musí respektovat zákony hostitelské země.

Podívejte se na rozhovor s loňskou českou reprezentantkou v soutěži Eurovize:

Video  Lesk z Eurovize! Velký rozhovor s Gábinou Gunčíkovou! O rozchodu i o soutěži!  - Redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

hanka666 ( 22. března 2017 19:31 )

Jsem schválně zvědavá, kde a na jaké úrovni letos Eurovize na bude. Prachy nemají, tak asi někde v kultůráku s balonky.

prycsnima ( 22. března 2017 17:53 )

 Zrušit tuhle soutěž politické písně.Stejně chodí hlasy z evropy jen od rusáků a bývalejch ruskejch federací.je to vo howně.

Zobrazit celou diskusi