Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Spory o migranty, burkiny i frexit: Macron v debatě kandidátů předčil Le Penovou

Autor: ČTK, bk - 
21. března 2017
10:10

Sešli se u první debaty na nového prezidenta Francie. Nejpřesvědčivěji přitom působil centrista a současný favorit volebního klání Emmanuel Macron. Vyplývá to z průzkumu agentury Elabe. Předčil i Marine Le Penovou. Na opačném konci žebříčku skončil socialista Benoît Hamon. Mezi hlavními tématy debaty byla migrace, burkiny i případný odchod Francie z EU – tzv. frexit.

Debata kandidátů zpočátku probíhala v poklidném duchu. První střety nastaly, když přišlo na řadu téma migrace. Do sebe se pustili očekávaně Marine Le Penová a Emmanuel Macron.

Le Penová je známá tvrdým přístupem k migrantům – chce omezit jejich příchody, a navrhuje proto mj. obnovení hraničních kontrol. Varovala také před vzestupem radikálního islámu ve Francii.

Macron vidí jako problém nelegální migraci a vyzývá k nutnosti rozlišovat mezi uprchlíky a ekonomickými migranty.

Hádky o burkiny

Do Le Penové si Macron rýpl, že „otáčí pravdu“. „Chci upozornit francouzský lid na skutečnost, že pokaždé, když mluvíte, řeknete trochu z toho, trochu z onoho a nikdy se nerozhodnete,“ kontrovala Le Penová.

Macron pro změnu vystoupil s kritikou „tradičních stran“, které dle něj nedokázaly vyřešit problémy, jež trápí Francii po desetiletí. A nebudou toho schopny ani do budoucna.

Velkou diskuzi vyvolalo i téma burkin – tedy muslimských plavek. Jste pro burkiny,“ zaútočila Le Penová na Macrona v souvislosti s tématem, které loni rozdmýchalo ve Francii četné vášně. Podle Macrona se však snaží Le Penová udělat z muslimů nepřátele Francie.

„Nechci být vicekancléřkou Merkelové.“ Le Penová je pro frexit

Le Penová se přitom rozplývala i nad brexitem. Je podle ní „úžasný“ a také Francie by měla odejít z Evropské unie, kterou kritizuje. Le Penová vyzývá k tzv. frexitu. „Nechci být vicekancléřkou Angely Merkelové,“ bouřila Le Penová.

Nepomohlo jí to, jak by si přála. Exministr a bývalý investiční bankéř Macron byl nejpřesvědčivější z pětice kandidátů, kterým průzkumy dávají největší šance na vítězství, podle 29 procent dotázaných diváků, uvedl průzkum agentury Elaba. Na druhém místě se umístil levicový radikál Jean-Luc Mélenchon s 20 procenty.

Těsně za ním se na děleném třetím místě umístili předsedkyně krajně pravicové Národní fronty (FN) Marine Le Penová a konzervativní kandidát François Fillon, který však řeší řadu skandálů (mj. se zaměstnáváním své manželky a svých dětí coby asistentů).

Oba pravicoví kandidáti získali 19 procent. „Možná jsem se dopustil nějaké chyby. Mám chyby, kdo je nemá. Ale poučil jsem se,“ tvrdí Fillon.

Nejhůře v debatě podle dotázaných diváků dopadl kandidát socialistů Hamon, který byl v téměř tři a půl hodiny trvající debatě přesvědčivý jen podle 11 procent respondentů.

Nezávislý kandidát Macron je v současnosti favoritem prezidentských voleb. Podle většiny průzkumů by do druhého kola postoupil společně s Le Penovou, kterou by však následně výraznou většinou porazil. Dvoukolová prezidentská volba se koná 23. dubna a 7. května.

VIDEO: Podívejte se, jak se proti Le Penové demonstrovalo:

iFender ( 30. dubna 2017 00:27 )

Le Pen vam smrdi?Tak si to vyzerte sami Francouzi.Za par desitek let bude po vas!Barbari a Teroristi vam nedaji zadnou sanci!

arne100 ( 21. března 2017 12:02 )

Opět na scéně slintal Zdenekk.

Zobrazit celou diskusi