Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ovlivnili ruští špioni Trumpovy vítězné volby? Výbor v USA zahájí šetření

Autor: ČTK, vei - 
20. března 2017
07:42

Výbor pro tajné služby americké Sněmovny reprezentantů dnes zahájí veřejné slyšení ve vyšetřování údajných ruských zásahů do loňské předvolební kampaně. Pozvaný je také ředitel Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey. V plánu je i prošetření tvrzení prezidenta Donalda Trumpa o jeho údajném odposlouchávání, které měl podle něj nařídit loni končící šéf Bílého domu Barack Obama.

Republikánský šéf výboru Devin Nunes se hodlá Comeyho ptát na věc, kterou od začátku měsíce řeší americká média: zda existuje jakýkoli důkaz o tom, že Obama nařídil během volební kampaně odposlechy Trumpova sídla v jeho newyorském mrakodrapu Trump Tower.

Vzhledem k dosavadním závěrům řady politiků i činitelů bezpečnostních orgánů, kteří Trumpovo tvrzení zpochybnili, se všeobecně očekává, že slyšení nepřinese žádný důkaz proti bývalému prezidentovi.

Podle Nunese, který patřil do Trumpova týmu zajišťujícího předání moci s Obamou, se dosud neobjevily ani žádné indicie o tajné spolupráci Ruska a volebního týmu prezidenta Donalda Trumpa během loňské kampaně.

Nunesův výbor vyšetřuje podezření, že se ruští hackeři prostřednictvím zásahů do kampaně demokratů snažili pomoci republikánskému kandidátu Trumpovi.

VIDEO: Vítěz amerických voleb Donald Trump a jeho první prezidentský projev:

Video  První prezidentský projev Donalda Trumpa: S českými titulky  - Blesk TV, Reuters
Video se připravuje ...

VIDEO: Podívejte se na první tanec D. Trumpa po inauguraci, tak jak ho zachytil na mobil Čech: 

marais ( 20. března 2017 17:20 )

Je to už na hlavu. Za vítězství Trumpa může jejich systém volitelů .Proč ho nezmění?

Deneček ( 20. března 2017 09:24 )

Xenofobové věří že ano.

Zobrazit celou diskusi