Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Odvážná vize pro New York: Mrakodrap do oblouku o délce 1200 metrů

Autor: nka - 
19. března 2017
11:45

S unikátním návrhem nejdelší budovy světa přišli newyorští architekti. Mrakodrap ve tvaru obráceného písmene U o délce 1220 metrů má stát na jižním konci Central Parku. Napsal to server Dezeen.

Projekt představilo architektonické studio Oiio, které má kanceláře v americkém New Yorku a řeckých Aténách. Budovu s názvem Big Bend (Velký záhyb) ve svých plánech umístilo na 57. ulici na jižním cípu Central Parku do sousedství dalších obytných obrů.

„Developeři se snaží stavět mrakodrapy co nejvyšší, aby jim dodali prestiž. Co kdybychom ale výšku nahradili délkou?“ ptají se architekti, jejichž budovu má obsluhovat speciální výtah schopný jezdit do strany. Přes 1200 metrů dlouhý mrakodrap by tak překonal 830metrovou věž Burdž Chalífa v Dubaji – i když by nebyl vyšší.

Loni v červenci zachvátil oheň jednu z největších budov světa, mrakodrap Sulafa v Dubaji:

Video  Požár dubajského mrakodrapu Sulafa  - YouTube
Video se připravuje ...

Jak ale upozornil server New York Curbed, je velmi nepravděpodobné, že by podobný návrh město schválilo. Výstavba luxusních, extrémně vysokých budov v centru New Yorku totiž začíná být trnem v oku jak místním obyvatelům, tak i odborníkům. Ti poukazují na to, že nové mrakodrapy kazí původní vzhled města.

Není ani zřejmé, jak přesně by žili lidé v nejvrchnějších patrech, která by byla v zatáčce. Na 57. ulici stojí řada prominentních mrakodrapů s exkluzivními rezidencemi. V jednom z nich, 75patrovém One57, se v roce 2015 prodal dosud nejdražší byt v New Yorku. Apartmá zabírající poslední dvě patra třísetmetrové budovy vyšlo na 100 milionů dolarů (2,5 miliardy Kč).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi