Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Novinář se po zákeřné zprávě z Twitteru svíjel v křečích, útočník ho chtěl zabít

Autor: jer - 
18. března 2017
20:00

Muž z amerického Marylandu byl zatčen poté, co úmyslně použil animovaný tweet, aby spustil epileptický záchvat u novináře Kurta Eichenwalda (55).

Reportér magazínu Newsweek a výrazný kritik prezidenta Donalda Trumpa byl 15. prosince ve své domácí pracovně v Dallasu. V jedné chvíli mu přišla zpráva, ke které byl přiložen odkaz. Za odkazem se skrývala blikající animace, která způsobila, že Kurt dostal epileptický záchvat. Jeho žena ho našla, jak se svíjí na zemi. Okamžitě zavolala 911 a upozornila policii na příchozí zprávu.

Pachatelem byl John R. Rivello (29). Ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že jsou proti němu vedena obvinění na federální úrovni. Rivello totiž věděl, že Kurt trpí epilepsií, reportér se svojí nemocí nijak netajil. Obviněný je z „kyberstalkingu“ (nechtěné pronásledování v online prostředí) s úmyslem ublížení, nebo zabití. Za to v Texasu hrozí až 10 let za mřížemi.

Podle prohlášení z Rivellova Twitteru odešlo více zpráv o Kurtovi Eichenwaldovi. V některých se údajně přímo psalo „Vím, že má epilepsii“ a „Doufám, že kvůli tomu dostane záchvat.“

Problémy s mluvením, ztráta citu a dny v nemocnici

A čin se Rivellovi téměř povedl, jakkoli Kurt nakonec nezemřel. Byl ale dlouhé dny v nemocnici, ztratil cit v jedné ruce a celé týdny mu mluvení dělalo problémy, řekl jeho právník magazínu The Times.

Kurt Eichenwald oznámil v sobotu na svém Twitteru: „Po třech měsících vyšetřování FBI dnes ráno zatkla muže, který mě napadl za pomoci blikající animace a spustil tím u mě záchvat.“ 

Úřady také prohledaly Rivellův iCloud účet, na kterém nalezly upravenou stránku Wikipedie, která uváděla 16. prosinec jako datum úmrtí Kurta Eichenwalda.

Novinář dostal dalších 40 blikajících zpráv

Kurtův právník v rozhovoru pro New York Times řekl, že užití blikání proti známému epileptikovi není ničím odlišné od odeslání bomby poštou nebo antraxu v obálce. Podle něj právě toto odlišilo tento případ od ostatních případů kyberstalkingu. Běžně je totiž cílem hlavně narušit psychiku oběti, nikoliv způsobit újmu na zdraví.

Eichenwald řekl, že od útoku mu 40 dalších účtů zaslalo zprávu s blikající animací. Všechny zprávy předal federálnímu úřadu vyšetřovatele.

mak ( 19. března 2017 02:31 )

 kyberstalking = NEchtěné pronásledování??? Jak mize někdo pronásledovat nechtěně? Doufám, ze si na to vzpomeneš, az půjde někdo po Tobě, pisálku. A věř, že po Tobě půjde nechtěně!!! 🙄🙄😲

Zobrazit celou diskusi