Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Turecko obnoví trest smrti, odhadl Erdogan. „Podepíšu to bez váhání“

Autor: jer, ČTK - 
18. března 2017
15:00

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan předpokládá, že turecký parlament schválí opětovné zavedení trestu smrti po referendu z 16. dubna o rozšíření pravomocí hlavy státu. On sám takovému kroku nebude bránit. Informovala o tom v sobotu agentura AFP.

„Rodiny mučedníků, rodiny hrdinů si nemusí dělat starosti,“ řekl v sobotu Erdogan při projevu na severozápadě země před příbuznými obětí série teroristických útoků, které zemi postihly v posledních letech. Podle jeho slov parlament - „dá-li Bůh“ - vyhoví požadavkům těchto rodin na obnovení absolutního trestu, ale až po referendu.

Prezident také zdůraznil, že svůj podpis, který je potřebný k přijetí zákona, by pod takový dokument připojil bez váhání.

Brusel Turky varuje: Na vstup do EU pak zapomeňte

Trest smrti byl v Turecku zrušen v roce 2004 jako součást vstřícných kroků Ankary v rámci vyjednávání o vstupu země do Evropské unie. Obnova trestu by podle varování z Bruselu znamenala konec přístupových jednání.

Erdogan se k této hrozbě již dříve vyjádřil, když řekl, že názory Němců a dalších Evropanů Turky nezajímají. Důležité prý je, jak se rozhodne turecký lid.

Vztahy mezi Tureckem a EU se v poslední době zhoršují. Posledním zdrojem napětí se stal zákaz politické agitace k tureckému referendu v Německu a v Nizozemsku.

Kvůli odmítnutí tureckých politiků došlo v Rotterdamu k nepokojům:

Na spory můžou doplatit i zadržení Češi

Zhoršená diplomatická situace nepomáhá ani občanům EU, kteří byli zadrženi v Turecku. Jedná se mimo jiné i o dvojici Čechů Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase. Ti čelí v Turecku obvinění z příslušnosti k ozbrojené teroristické organizaci. Turecká prokuratura pro ně požaduje sedm a půl až 15 let vězení.

Turecké úřady viní Čechy z příslušnosti ke kurdské milici YPG, kterou Ankara považuje za teroristickou organizaci. Oba Češi obvinění popírají a uvádějí, že jsou humanitárními aktivisty. Podle nich také YPG nejsou teroristickou organizací s odůvodněním, že bojují proti radikálům z Islámského státu (ISIS).

Česká diplomacie podle Ireny Valentové s Tureckem o případu intenzivně jedná, minulý měsíc zemi navštívil náměstek ministra Ivo Šrámek. „Únorové jednání náměstka Šrámka s tureckou stranou pomohlo k brzkému stanovení termínu řízení s oběma Čechy,“ řekla Valentová. „Věříme v pozitivní konec tohoto případu,“ doplnila.

ivoadler ( 18. března 2017 16:41 )

Potvrzuje se tím jen to, že Turecko není v Evropě. Ani mi to nevadí. Vždycky jsem byl proti účasti Turecka v EU. Trest smrti není tak docela od věci. Ty naše "humánní" tresty jsou k ničemu.

santikxauz ( 18. března 2017 15:49 )

Měl by jít příkladem a odzkoušet to na sobě jako první.

Zobrazit celou diskusi