Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rusko chce zakázat svědky Jehovovy. „Jde o extremistickou organizaci“

Autor: mah - 
18. března 2017
09:20

Ruské ministerstvo spravedlnosti označilo svědky Jehovovy za extremistickou organizaci, vláda církev už několik let sledovala s podezřením. Ruská větev církve proti rozhodnutí od čtvrtka veřejně protestuje. Informaci přinesl web Newsweek.

Ve svém prohlášení svědkové Jehovovi uvedli, že ruský Nejvyšší soud se zabývá podnětem na zákaz a rozpuštění církve. Podat ho mělo ministerstvo spravedlnosti. Pokud by se žalobou uspělo, mělo by dojít k okamžitému uzavření sídla svědků Jehovových v Petrohradě. Církev proti posledním rozhodnutím ruských úřadů protestuje a upozorňuje, že by její zakázání vedlo k významnému omezení svobody vyznání v zemi.

Ruská vláda je v tažení proti svědkům Jehovovým dlouhodobě. Rusové se poprvé pokusili uzavřít jejich sídlo už v roce 1991. V dobách Sovětského svazu nebyla církev oficiálně uznána a její členové čelili perzekucím ze strany úřadů. S těmi nepomohla ani její registrace. Vlivní lidé v ruských úřadech totiž skupinu vždy spojovala s kulty, které propagují náboženskou nenávist.

Pokus o zákaz církve přišel po lednovém rozhodnutí soudu, který zamítl žádost jehovistů o vymazání ze seznamu extremistických organizací. Pokud by ministerstvo uspělo, dotklo by se rozhodnutí soudu přibližně 175 tisíc ruských členů církve. Mimo zákon by se dostaly i jejich knihy a publikace, 80 z nich je zakázaných už dnes.

Daniel_Rafaj ( 21. března 2017 09:48 )

Nevložilo se mi tam mínus před tu první jedničku (-1)

Daniel_Rafaj ( 21. března 2017 09:45 )

1 x -1 = +1 Když extremista někoho označuje za extremistu, často je to kvůli tomu, že on sám je extremista. Naopak takového Stalina si v Putinově Rusku váží jako velmi charakterního člověka. Jenom pozor, aby ruský "liberální" režim ve svém boji proti "extremismu" zase nedostal chuť někoho "osvobodit".

europa ( 20. března 2017 07:08 )

lug70 ( 18. března 2017 10:32 )

Všechny sekty, jakož i mafie jsou pro společnost nebezpečné. Mají totiž tendenci prostupovat do mocenských struktur státu a ovládat politiku a ekonomiku ve svůj prospěch. Se podívejte na židovskou sektu, zvanou pražská kavárna, co za 27 let v zemi natropila a když se věci nevyvíjejí podle jejích představ, jak potom vyvádí, viz. prezidentská volba.

joudajoudovy ( 18. března 2017 10:22 )

spravne! to jiz amici davno vedeli, proc je zakazali? po listopadu se tato smecka rozlezla i u nas a lidi obira o penize i majetky. skoda, ze si na ne kolousek nedoslapnul, i oni odklonuji dane. mimo jine, jehovistickemu bossovi z jedne bunky, ktery tupcum 2xtydne prednasi, musi se odevzdavat 10% z mesicniho platu.

Zobrazit celou diskusi