Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trump nepotřásl Merkelové rukou: Dohadovali se o uprchlících i NATO

Autor: mah, ČTK - 
17. března 2017
20:51

Prezident Spojených států Donald Trump se v pátek poprvé setkal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Ta měla do Bílého domu dorazit už v úterý, kancléřka svou cestu ale musela odložit kvůli špatnému počasí v USA. Očekávalo se, že setkání nebude snadné, mezi Trumpem a Merkelovou totiž panuje napětí, především kvůli jejich rozdílným názorům na migrační politiku. 

Trump přivítal Merkelovou u vstupu do prezidentské rezidence. Poté, co vystoupila z vozu, se oba společně vyfotografovali. Německá zpravodajská televize N-tv, která příjezd Merkelové živě přenášela, poznamenala, že prezident i kancléřka mají očividně dobrou náladu.

Trump před novináři zavtipkoval i o tom, že má s kancléřkou přeci jen něco společného. A to odposlouchávaní. „Pokud jde o odposlouchávání bývalou (americkou) administrativou, máme alespoň něco společného, možná,“ poznamenal Trump na tiskové konferenci. Z odposlechů obvinil Trump v posledních dnech administrativu Baracka Obamy několikrát, nikdy ale nepředložil jediný důkaz.

Při přivítání podal Trump Merkelové ruku, později - když o to fotografové státníky požádali - ale už stejné gesto nezopakoval. Podle AOL se zdálo, že se Merkelová k Trumpovi naklonila s tím, zda si pravicemi nepotřesou. Trump však nijak nereagoval a na kancléřku se ani nepodíval. Zda to učinil záměrně, či ne, není podle AOL jasné. Jisté však je, že Trump při focení zavtipkoval. "Pošlete, prosím, do Německa pěkné snímky," obrátil se prezident na fotografy.

Trump se na setkání znovu opřel do uprchlíků a NATO

Americký prezident při setkání s Angelou Merkelovou zopakoval, že vůči přistěhovalectví zastává přísné postoje. Možnost přistěhovat se do země označil za výsadu a zdůraznil, že na prvním místě je bezpečnost Spojených států.

„Přistěhovalectví je výsada, nikoli právo. A bezpečnost našich obyvatel musí mít vždycky přednost, o tom se nediskutuje,“ řekl Trump na společné tiskové konferenci.

Trump v minulosti Merkelovou kvůli jejímu vstřícnému přístupu vůči uprchlíkům opakovaně kritizoval a upozorňoval na riziko, které s sebou otevření hranic běžencům přináší. V této souvislosti připomínal teroristické útoky v Německu, ve Francii či v Belgii.

Trump také znovu kritizoval přístup většiny států k NATO. Prohlásil, že Severoatlantická aliance je významným spojenectvím, ale členské státy by na společnou obranu musí spravedlivě přispívat.

Řada členských zemí NATO dluží za poslední léta hodně peněz, poznamenal šéf Bílého domu. Je to podle něj nefér vůči Spojeným státům, které tak na svých bedrech nesou velkou část zodpovědnosti za společnou obranu.

„Jsem ráda za potvrzení role NATO,“ řekla na společné tiskové konferenci Merkelová, podle níž to má pro Německo velký význam. I spolková republika, která nyní na obranu dává asi 1,2 procenta HDP, bude podle ní své výdaje zvyšovat.

Zároveň německá kancléřka uvedla, že bezpečnost a obrana má celou řadu aspektů. Patří k nim i rozvojová pomoc nebo podpora misím směrujícím ke stabilizaci zemí v Africe.

Trump musel ještě před příletem Merkelové řešit průšvih ochranky

Ochrance amerického prezidenta se stal ještě před příletem kancléřky pořádný průšvih. Z auta agentům neznámý zloděj ukradl notebook s tajnými informacemi včetně plánů newyorského mrakodrapu Trump Tower nebo údajů o e-mailové aféře Hillary Clintonové. S odvoláním na nejmenované policejní zdroje o tom informovala televize ABC News. Tajná služba spojených států (USSS) krádež potvrdila. Dodala ale, že v noteboocích nesmějí být uloženy tajná data.

Zloděj počítač ukradl z auta agenta USSS, která vedle prezidenta chrání i jeho rodinu a vrcholné ústavní činitele. Incident se podle listu The New York Daily News stal v newyorské čtvrti Brooklyn.

Vyšetřovatelé díky kamerovým záznamům očekávají rychlou identifikaci pachatele, uvedl zmíněný policejní zdroj. ABC News poznamenala, že počítač je zašifrovaný a v případě nutnosti mohou bezpečnostní složky data v notebooku dálkově vymazat. USSS v prohlášení uvedla, že její notebooky chrání víceúrovňové zabezpečení.

První setkání Donalda Trumpa a Angely Merkelové. Novináři ke konci žádají o potřesení rukou, Trump ale Merkelovou zcela ignoruje:

MILLLIS ( 24. března 2017 11:04 )

No to by byla opravdu sranda velika... jak v matersky skolce....

MILLLIS ( 24. března 2017 10:56 )

No jo, ty se taky ale urcite nestykas s lidmi jako Merkel a Trump...Pri setkani takove urovne by se mely dodrzovat urcite zasady slusneho chovani a osobni sympatie ci nesympatie by mely zustat stranou. A v pripade oranzoveho pana je nepodani ruky absolultne smesny - zabomysi valka na nejvyssi diplomaticke scene, kterou se nic nevyhraje.. naopak... oranzovy pan je opravdu krupan s chovanim vesnickyho balika, jehoz nejvetsim zivotnim zazitkem je rum v nadrazni restauraci v Susici.... To neni nic proti tobe, sam mam v zivote par lidi, kterym bych ruku nejradsi nepodal.... Ale tohle opravdu nepatri do chovani vrcholnych predstavitelu svetove politiky...

krupan10 ( 24. března 2017 08:06 )

myslíš sebe

krupan10 ( 24. března 2017 08:04 )

tady otevřel hubu elitář a tupý havlovec

bursik ( 18. března 2017 18:34 )

vahal i s Japoncem ,nevi jeste co ma delat s rukama,ale te babe to moc tentokrat patrilo!

Zobrazit celou diskusi