Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trumpův šéf diplomacie připustil útok na KLDR: Američanům došla trpělivost

Autor: ČTK, deb - 
17. března 2017
12:20

Politika „strategické trpělivosti“ vůči Severní Koreji skončila, prohlásil v pátek americký ministr zahraničí Rex Tillerson. Jednou z možností je i vojenská akce proti Pchjongjangu, pokud by se hrozba ze strany KLDR dále zvýšila, dodal podle agentury AFP Tillerson, který zahájil návštěvu Jižní Koreje.

„Politika strategické trpělivosti je minulostí. Připravujeme sérii nových diplomatických, bezpečnostních a hospodářských opatření, která bychom vůči KLDR mohli přijmout,“ řekl Tillerson na tiskové konferenci po setkání s šéfem jihokorejské diplomacie Jon Pjong-sem.

„Možnost vojenské akce je na stole“

Na dotaz novinářů ohledně možnosti vojenského zásahu proti KLDR Tillerson uvedl: „Jestliže se zvýší hrozba ze strany severokorejského zbrojního programu do té míry, že to bude vyžadovat akci, pak je i tato možnost na stole.“

Jižní Korea a Spojené státy mají společný cíl, kterým je denuklearizace Korejského poloostrova, prohlásil na tiskové konferenci jihokorejský ministr zahraničí Jon Pjong-se. Severní Korea loni provedla dva jaderné testy a množství raketových zkoušek.

Spojené státy začaly počátkem tohoto měsíce na jihokorejském území rozmisťovat části protiraketového štítu THAAD, který je zamýšlen jako obrana proti severokorejským raketám. Štít kritizují Čína a Rusko, které se obávají, že radarový systém bude sledovat i jejich vojenské aktivity.

Šéf jihokorejské diplomacie v pátek zopakoval, že protiraketový štít THAAD je určen k obraně proti KLDR a není namířen proti žádné jiné zemi. Tillerson řekl, že není důvod, aby Čína trestala Jižní Koreu za rozmisťování štítu, a vyzval Peking k důslednému uplatňování sankcí OSN vůči Severní Koreji.

Apel na konec jaderného programu

Tillerson přicestoval do Jižní Koreje z návštěvy Japonska, během níž apeloval na KLDR, aby se vzdala svého raketového programu. Tillerson v Japonsku rovněž konstatoval, že dvacetiletá snaha o demilitarizaci Severní Koreje nic nepřinesla a že je třeba najít nový přístup.

Po příletu do Jižní Koreje v pátek Tillerson nejprve navštívil demilitarizované pásmo, které tvoří hranici mezi oběma korejskými státy. Severní a Jižní Korea zůstávají od korejské války z let 1950–53 technicky ve válečném stavu, protože konflikt byl ukončen pouze podpisem příměří, nikoli řádnou mírovou dohodou.

Tillerson se také v pátek setkal s některými z 28 500 amerických vojáků, kteří jsou rozmístěni v Jižní Koreji. Poté jednal s prozatímním jihokorejským prezidentem Hwang Kjo-anem. V sobotu Tillerson zamíří na návštěvu Číny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

19.3.1977 ( 17. března 2017 13:06 )

 KLDR má za sebou Čínu a Rusaky

Zobrazit celou diskusi