Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Farář našel jeden z největších diamantů světa. V aukci může vynést miliardu

Autor: nka, ČTK - 
17. března 2017
09:25

Jeden z dvaceti největších surových diamantů na světě objevil místní farář na severovýchodě Sierry Leone. Drahokam, který váží 709 karátů, byl z bezpečnostních důvodů prozatím uložen do trezoru sierraleonské centrální banky. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Jde o největší diamant, jaký byl v této oblasti nalezen od roku 1972, kdy se našel kámen o hmotnosti 969 karátů. Ten později dostal název Hvězda Sierry Leone.

Drahokam půjde do dražby, cena zatím nebyla odhadnuta. Minulý měsíc se ale 813tikarátový diamant prodal v uzavřené aukci v Londýně za 51 milionů liber (1,5 mld. Kč).  

Sierrou Leone v letech 1991 až 2002 zmítala krvavá občanská válka, při níž přišlo o život na 75 tisíc lidí. Válčilo se především o kontrolu nad obchodem s diamanty. Teprve v roce 2004 se podařilo dosáhnout dohody o odzbrojení zhruba 70 tisíc povstaleckých bojovníků, mezi nimiž bylo i téměř 7 000 dětí.

Mají české celebrity rády diamanty? Podívejte se na video:

Video  Jaký mají celebrity vztah k diamantům  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Nejdražším vydraženým drahokamem na světě je modrý diamant s názvem Oppenheimer Blue, který byl prodám loni za více než 56,8 milionu švýcarských franků (1,4 miliardy Kč). Vůbec největším nalezeným diamantem světa byl Cullinan, který měl 3106 karátů. Jeden karát je 0,2 gramu, diamant tedy vážil 621,2 gramu. Při zpracování byl rozřezán na devět menších diamantů.

Školák našel diamant v národním parku

Štěstí v hledání měl také americký školák, který v arkansaském národním parku našel diamant o váze 7,44 karátu.

Čtrnáctiletý Kelel jel s rodiči na výlet do parku, který veřejnosti nabízí možnost za malý poplatek pátrat v místních nalezištích po diamantech. „Byli jsme tam teprve asi 30 minut, když ho našel. Kámen byl tak tmavý, že jsme si nebyli jistí, jestli to je vůbec diamant,“ řekla chlapcova matka.

Drahokam, který má neobvyklou barvu černé kávy, je sedmým největším diamantem nalezeným v parku od roku 1972.

Arkansaský park Crater of Diamonds (Diamantový kráter) je celosvětově jediným diamantovým nalezištěm, do něhož má přístup veřejnost. První diamanty tu byly nalezeny už v roce 1906.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi