Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uprchlíky zpět nechceme, řekla Ankara Řekům. Evropu prý čekají náboženské války

Autor: ČTK, nka - 
16. března 2017
12:20

Spor mezi evropskými zeměmi a Tureckem se přiostřuje, Ankara pozastavila klíčovou část dohody o migraci s Evropskou unií. Nebude nyní přijímat zpět žádné uprchlíky z Řecka, řekl podle německé televize n-tv turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu. Znovu také pohrozil úplným vypovězením dohody, která napomohla výrazně snížit počet uprchlíků přicházejících do zemí EU.

Dohoda, která vstoupila v platnost loni 20. března, stanovuje mimo jiné, že Evropská unie bude z Turecka přijímat syrské běžence a Ankaře také poskytne rozsáhlou finanční podporu. Ankara se na oplátku zavázala přijímat zpět z Řecka uprchlíky, kteří se na jeho území nelegálním způsobem dostanou z Turecka. Měsíčně šlo dosud o zhruba 80 osob.

Právě tuto část dohody ale nyní Ankara nebude podle prohlášení Çavuşoglua dodržovat. „Od teď můžeme říct: ‚Nenaplňujeme to a je konec,‘“ řekl televizi na adresu dohody samotné.

Evropu brzy čekají náboženské války, varuje turecký ministr

Za vyhrocením vztahů s EU, od níž Turecko požaduje bezvízovou politiku, stojí mimo jiné spory s Nizozemskem a Německem, v nichž nemohlo vystoupit několik tureckých politiků, kteří propagují chystané změny ústavy. Ankara následně obě země přirovnala k nacistům.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu se ve čtrvtek v reakci na výsledky parlamentních voleb v Nizozemsku nechal slyšet, že není v zásadě rozdíl v názorech mezi místními populisty vedenými Geertem Wildersem a ostatními politickými stranami. Všechny podle Çavuşogluo tlačí Evropu do propasti a k návratu k náboženským válkám, uvedla agentura Anadolu.

Loni v červenci se odpůrci Erdogana pokusili prezidenta svrhnout. Připomeňte si to ve videu:

Video  Převrat v Turecku: Palba na Erdoganův palác a přívržence  - Reuters
Video se připravuje ...

„Podívejte se, není žádný rozdíl mezi sociálními demokraty a fašistou Wildersem, je to stejná mentalita,“ řekl Çavuşoglu. „Kam se ubíráte? Kam vedete Evropu? Začali jste Evropu rozdrobovat a vést ji k propasti,“ pokračoval šéf turecké diplomacie. „Brzy začnou v Evropě náboženské války,“ prohlásil.

Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş v pondělí oznámil, že Ankara zmrazí vztahy s Nizozemskem na nejvyšší úrovni, zakáže návrat nizozemského velvyslance do Turecka a zablokuje i všechny další diplomatické lety z této západoevropské země.

Vše o uprchlické krizi čtěte ZDE