Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

USA obviní dva ruské hackery: Ukradli data z 500 milionů účtů na Yahoo

Autor: jer, ČTK - 
15. března 2017
16:48

Americké ministerstvo spravedlnosti se ve středu chystá obvinit dva ruské špiony a dva hackery v souvislosti s ukradením dat z 500 milionů účtů internetové společnosti Yahoo z roku 2014. Informoval o tom na svém webu deník The Washington Post (WP).

Obvinění „ruských vládních činitelů“ americkými úřady v souvislosti s hackerským útokem proti společnosti Yahoo je vůbec první svého druhu, upozornil list. Americké ministerstvo spravedlnosti i Federální úřad pro vyšetřování (FBI) odmítly informaci komentovat.

Obvinění se týká dvou členů ruské tajné služby FSB a dvou hackerů, které si Rusové najali. Zahrnuje hackerský útok, podvodný útok na webu, krádež obchodního tajemství a ekonomickou špionáž, uvedl dále deník s odvoláním na nejmenované americké činitele.

Firma Yahoo o incidentu informovala loni v září. Označila jej za masivní útok hackerů, přičemž pachatelem byl podle ní „útočník sponzorovaný státem“.

Společnost Yahoo zjistila proražení bezpečnostních systémů až dva roky po útoku. Ukradená data zahrnovala uživatelská jména a hesla, e-mailové adresy, telefonní čísla, data narození a kontrolní dotazy a odpovědi, které se užívají k ověření identity uživatele.

Loni v prosinci pak firma informovala o ještě mohutnějším útoku z roku 2013, kdy byly ukradeny údaje z účtů dokonce více než miliardy lidí. I v tomto případě odhadli experti na internetovou kriminalitu, že akce byla nejspíš dílem některé ze zahraničních vlád, která se snažila získat informace o konkrétních lidech.

WP upozornil, že středeční obvinění nesouvisí s hackerskými útoky na e-maily amerických demokratů před loňskými prezidentskými volbami. I v tomto případě se hovoří o ruské stopě.

O zapojení ruských hackerů se hojně spekuluje i u prezidentských voleb v USA. Ty vyhrál Donald Trump. Podívejte se na jeho první projev:

Video  První prezidentský projev Donalda Trumpa: S českými titulky  - Blesk TV, Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi