Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Sociálka o oběšené školačce (14): Bití, zneužívání a 14 pěstounů za půl roku

Autor: nka - 
14. března 2017
19:03

Téměř dva měsíce po smrti čtrnáctileté školačky, která se na Floridě oběsila v přímém přenosu v koupelně svých pěstounů, vycházejí najevo otřesné podrobnosti dívčina života.  Dvacetistránková zpráva úřadu péče o děti odhalila bití, sexuální zneužívání a neustálé stěhování mezi pěstouny, kteří jí nedokázali pomoct.

Naika vyrůstala s matkou a v dětství zažila peklo. Sociálka k nim poprvé přišla, když byly dívce čtyři roky a zůstala doma bez dozoru i bez jídla. O rok později sociální pracovnice zasahovaly znovu, když matka Naiku u lékaře obvinila z předstírání nemoci a hrozila jí, že ji pošle zpátky na Haiti, aby se bez dítěte měla lépe.

Když bylo dívence šest let, matka ji surově zbila páskem poté, co Naika oplzlými řečmi obtěžovala jiné dítě. Když se sociální pracovnice zajímaly, kde šestiletá dívka k takovým znalostem přišla, dozvěděly se, že Naika spává v ložnici s matčinými partnery a sleduje s nimi pornografické filmy.

Norské úřady zbavily pro podezření ze zneužívání Češku Evu Michalákovou rodičovských práv. Poslechněte si názory odborníků:

Video  Děti Michalákové chtěly novou rodinu, hrozila sebevražda, říká novinářka.  - Václav Lang, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Holčička se tak poprvé dostala do pěstounské péče. Občas se viděla s matkou, která ji během schůzek bez dohledu opatrovníků často bila. Úřady ji přesto o rok a půl později vrátily matce do péče.

V dubnu 2014 Naika utekla z domova. Bála se, že ji „matka zbije, protože hlídala mladšího bratříčka a on si ublížil“. Dívka pobyla dva měsíce v pěstounské péči, než ji soudce opět přiklepl matce.

V dubnu 2016 pak matka dívku sama vrátila do péče úřadů s tím, že už má jejího chování dost. Nešťastné dítě pak „kvůli poruchám chování“ vystřídalo 14 pěstounských domovů a kvůli neustálému stěhování se mu nedostalo řádné psychologické péče. V listopadu konečně dívce našli specializovaný domov pro problémovou mládež, kde jí specialisté mohli poskytnout potřebnou péči. V zařízení ale nebylo volné lůžko, takže Naiku nepřijali.

I přes problematický vztah s matkou Naika toužila po návratu domů. „Často říkala terapeutovi, že jí matka velice chybí a že by se opravdu chtěla vrátit domů,“ vzpomínají sociální pracovníci.

Koncem ledna si dívka vzala život v přímém přenosu na Facebooku. V domě dalších z řady svých pěstounů ve floridském Miami Gardens se oběsila na šále.

„Bylo to dítě, které utrpělo obrovské trauma a my jsme přes všechny intervence nebyli schopni jí pomoci a zabránit tomu, aby si vzala život,“ přiznali v prohlášení zástupci odboru sociální péče.

mart33 ( 18. března 2017 12:06 )

V Usa a u nás je naprosto normální že si barevné menšiny pořizují děti kvůli dávkám a aby nemuseli pracovat. Že se o svoje potomky musí občas také starat je ani trochu nezajímá. Je zázrak že tech sebevražd je tak málo.

Zobrazit celou diskusi