Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

500 tisíc mrtvých, miliony migrantů a dětská práce: Masakry v Sýrii trvají 6 let

Autor: Václav Lang - 
14. března 2017
15:33

Ve středu uplynulo šest let od začátku konfliktu v Sýrii. Od té doby tam v krutých bojích zahynulo na půl milionu lidí. Víc než deset milionů jich muselo opustit své domovy. Malé děti pracují v často nelidských podmínkách, popisují humanitární organizace, které v místě pomáhají.

Desetiletá Ghozlan žila rok na ulici, než se i s rodinou dostala do uprchlického tábora v Jordánsku. Tam si napřed protrpěla onemocnění žloutenkou, pak nastoupila do práce. „Rok jsem pracovala v kadeřnictví, od poledne do sedmi večer, šest dní v týdnu,“ popsala dívka, která si takto vydělávala v přepočtu asi 1500 korun měsíčně.

Její příběh, stejně jako příběhy několika dalších Syřanů stižených válkou, zmapovala při příležitosti smutného výročí šestice českých humanitárních organizací, které v místě konfliktů působí.

Příběh Ghozlan není ojedinělý. V Jordánsku údajně pracuje kolem 90 tisíc syrských dětí, což je třetina dětských uprchlíků v zemi. Často navíc vykonávají nebezpečné práce v montovnách a autodílnách a jejich zaměstnavatelé je vykořisťují.

„Stávala jsem ve dveřích kadeřnictví a pozorovala dívky ve školních uniformách a s aktovkami, jak jdou domů. Bylo mi smutno. Jsem šťastná, že jsem se mohla vrátit do školy. Mám ráda matematiku a literaturu, ale nejlepší známky mám z přírodovědy,“ popsala Ghozlan. Teď už i s rodinou žije v malém bytě v Ammánu, kde se dívka stará o tři malé sourozence. Otec má obrnu, babička je stará a teta trpí Downovým syndromem, celou rodinu tak živí matka.

Půl milionu mrtvých, umírají i stovky dětí

Devítiletá Sima zase navštěvovala školu v syrské provincii Idlíb. Vznikl o ní dokonce krátký dokument, ve kterém vypráví o tom, jak ráda chodí do školy. Během natáčení ale bombardovaní zničí tři školní budovy. „Z náletů máme strach, jsme přece děti, potřebujeme chodit do školy a učit se,“ tvrdí dívka v dokumentu. Podle snímku zasáhne bombardovaní týdně alespoň jednu syrskou školu. 

Krátký dokument ukazuje těžký život devítileté syrské holčičky:

„Moje děti tu chodí do školy, je úplně přeplněná. Děti jsou vyděšené pokaždé, když slyší bojové letouny, i učitelé se bojí. V Aleppu rozbily bomby hodně škol. Ať se v Sýrii přestěhujeme kamkoliv, žijeme pod stálým tlakem a ve strachu. Jsme strašně vyčerpaní z takového života,“ vypráví 45letý Abdul Aziz.

Následky války pochopitelně nepociťují jen děti. Své o tom ví 64letá Warda Faries, jejíž manžel a syn zahynuli, další dva synové jsou nezvěstní. S jejich manželkami a 18 vnoučaty opustila Warda rodinnou farmu a žijí teď společně v nuzných podmínkách tábora nedaleko Damašku. Skoro tři roky bydleli s dalšími 15 lidmi ve třídě bývalé školy. „Místnost byla přeplněná, nemohli jsme ani spát všichni najednou, střídali jsme se. Někdy jsem byla vzhůru celou noc, aby moje vnoučata měla kde ležet,“ vzpomíná.

Podle pondělní zprávy exilové organizace syrských ochránců lidských práv SOHR zahynulo ve válce v Sýrii za šest let jejího trvání na 465 tisíc lidí, z toho skoro sto tisíc civilistů. Dětský fond OSN (UNICEF) zároveň oznámil, že loni přišlo v syrských bojích o život 652 dětí, což je nejvíce dětských obětí za rok od začátku války v roce 2011.

Podle OSN potřebuje 13,5 milionu lidí v Sýrii humanitární pomoc, přičemž 4,6 milionu z nich jsou uvězněni v obléhaných a těžko přístupných oblastech, kam se pomoc často vůbec nedostane. „Situace v zemi je i nadále kritická. Terčem útoků se stále častěji stávají civilisté i humanitární organizace. Pád Aleppa neznamenal konec války v Sýrii. Válka pokračuje a s ní i utrpení místních lidí,“ popsal Tomáš Kocian, koordinátor humanitární pomoci Člověka v tísni.