Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Polský europoslanec pozurážel ženy. Za sexistické řeči ho teď stihl trest

Autor: vei, zst - 
14. března 2017
13:00

Mluvil o ženách jako o těch hloupějších a slabších. Proto prý musejí vydělávat méně než muži. Teď dostal polský europoslanec Janusz Korwin Mikke za sexistické řeči trest. Šéf Evropského parlamentu Antonio Tajani ho zbavil dočasně hlasovacích práv a nesmí zastupovat parlament na různých akcích. 

„Samozřejmě, že ženy musejí vydělávat méně než muži. Protože jsou slabší, menší a méně inteligentní, musí také méně vydělávat,“ pustil se do žen kontroverzní poslanec přímo na půdě evropského parlamentu. Nejen že tím pobouřil své kolegyně poslankyně, ale také šéfa Evropského parlamentu Antonia Tajaniho. Ten zahájil kvůli stížnostem okamžitě interní vyšetřování a dnes padl trest.

Celý měsíc nedostane denní příspěvek europoslance – což je 304 eur na den – tedy denně přijde o více než osm tisíc korun. 10 dní se také nesmí účastnit práce v Evropském parlamentu. Hlasovat tak může jen na plenární schůzi. Nejdelší trest na jeden rok pak pro Mikkeho platí v případě jakékoli meziparlamentní konference a podobných akcí. Tam nesmí vystupovat v roli zástupce Evropského parlamentu.

Podívejte se na výroky polského europoslance a reakce jeho kolegyň:

Video  „Ženy jsou hloupější, mají vydělávat méně.“ Hajlující polský politik zase řádil.  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Konečná: Trest je adekvátní

Na trestu už zareagovala například i česká europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). Trest je podle ní adekvátní a doufá, že odradí ostatní, kteří by chtěli mluvit stejně jako Mikke. Nevěří ale, že by Mikke dál svými výroky neprovokoval. „O tom, že bychom z jeho úst další urážky a nesmysly neslyšeli, dost pochybuji. Je obecně znám svým urážením všech a všeho,“ řekla Blesk.cz Konečná a uvítala, že předseda Tajani potrestal zrovna tohoto konkrétního polského europoslance.

Čtyřiasedmdesátiletý polský europoslanec, který není členem žádné frakce, zastupuje v parlamentu stranu Svoboda (dříve KORWIN), které sám předsedá.

V minulosti na sebe upozornil také řadou rasistických, antisemitských a antifeministických poznámek. V roce 2015 ho parlament potrestal za hajlování v zasedacím sále, loni pak za hanlivé výroky vůči migrantům. V roce 2014 nafackoval Korwin Mikke ve Varšavě svému oponentovi, někdejšímu disidentovi a ministrovi Michalu Bonimu.

kartona ( 14. března 2017 16:02 )

Ať mi někdo vysvětlí, proč ve sportu soutěží zvlášť ženy a zvlášť muži a dokonce i ve sportech, u kterých není potřebná síla, jako jsou šachy, ping-pong, curling a jiné. Na př. u tenisu jsou možné jenom SMÍŠENÉ čtyřhry a u štafet rovněž smíšené.

vlasta1 ( 14. března 2017 16:01 )

Jeho inteligence asi nebude moc velká když sedí v Evropském parlamentu a takových je tam hodně.

MILLLIS ( 14. března 2017 15:17 )

Soude podle jeho anglictiny a nazoru on sam taky moc inteligence nepobral..

Zobrazit celou diskusi