Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Popřel Boha a lovil pokémony v kostele: V Rusku mu za to hrozí 7 let vězení

Autor: jer, ČTK - 
13. března 2017
18:01

V uralském Jekatěrinburgu v pondělí začal soud s ruským blogerem Ruslanem Sokolovským, který byl obviněn z hanobení víry, když v největším městském pravoslavném kostele lovil pokémony, virtuální postavy odchytávané v reálném světě pomocí mobilních telefonů. Podle agentury Interfax obviněnému hrozí až sedm let vězení.

Dvaadvacetiletý Sokolovskij byl zadržen loni v září a podle ruských liberálních médií je jeho věznění nezákonné. Organizace Amnesty International proces s blogerem odsoudila a označila ho za vězně svědomí. Sám Sokolovskij se v pondělí před soudem označil za ateistu a svou vinu odmítl uznat.

Ruskou pravoslavnou církev podle agentury AFP nepobouřil sám fakt, že Sokolovskij se v kostele pohyboval s mobilem v ruce a pronásledoval neexistující figury. Problémem je video, které o své akci natočil a jež zhlédlo na internetu 1,6 milionu lidí. Sokolovskij v něm konstatuje, že se mu „bohužel nepodařilo najít nejvzácnějšího pokémona, jímž je Ježíš Kristus“. Video je stále veřejně dostupné.

Obžaloba u soudu obvinila Sokolovského, že svým prohlášením veřejně popřel existenci boha, což je prý projev šíření náboženské nesnášenlivosti.

Ve vězení za urážku pravoslavné církve

Pravoslavná církev není v Rusku brána na lehkou váhu. Svět před lety obletěl případ punkové skupiny Pussy Riot. Aktivistky se rozhodly protestovat proti prezidentu Putinovi. Pro svůj protest si vybraly pravoslavný kostel.

Soud je v roce 2012 shledal vinnými z výtržnictví a náboženské nenávisti. Ženy za tyto činy mohly dostat trest až 7 let vězení, nakonec ale skončily v nápravné kolonii na 2 roky.

K činu Pussy Riot se v roce 2013 po svém zvolení poněkud svérázně vyjádřil také prezident Miloš Zeman:

Video  Zprávy: Zemanův skandální projev: 5 sprosťáren v 60 minutách  - redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi