Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Nakažlivost“ zívání je vrozená. Vědci našli část mozku, kde vzniká

Autor: nka - 
20. března 2017
21:52

Oblast mozku, která je zodpovědná za vlastnost savců „nakazit se“ zíváním nebo škrabáním se od svého okolí, našli američtí vědci při pokusu na myších. Prokázali tak, že nutkavé napodobování tohoto chování není důsledkem empatie, ale jde o vrozený, vůlí neovlivnitelný reflex. 

Tým z Washingtonovy univerzity v americkém St. Louis zkoumal fenomén takzvaného „nakažlivého zívání“. To spočívá v tom, že nejen lidé, ale i další savci začnou zívat, když vidí zívat někoho ve svém okolí. Stejný mechanismus nutkavého chování je pozorován také v případě, že se kolem nás někdo začne škrábat. Právě škrábání, které se u zvířat snadněji navodí, se američtí výzkumníci rozhodli využít pro svá zkoumání.

„Je známo, že nutkání poškrábat se je velice nakažlivé. Lidé se někdy začínají drbat jen proto, že o tom mluví. Řada kolegů předpokládala, že to všechno je založeno v lidské psychice. Naše pokusy ale ukázaly, že toto chování je pevně zakódováno v našem mozku a nepředstavuje formu empatie,“ řekl vedoucí vědců Chen Zhou-Feng.

Odolali byste při pokusu se sladkostmi? Podívejte se, jak se vedlo dětem:

Video  „Marsmallow test“ prověřil pevnou vůli u čtyřletých dětí. Většina pokušení neodolala.  - YouTube
Video se připravuje ...

Biologové při experimentu umístili myši do klece, jejíž stěnu tvořila obrazovka. Na ní pak hlodavcům pouštěli snímky jiných myší, které se škrábaly. Myši v kleci se poté začaly škrábat také.

S pomocí přístrojů výzkumníci zjistili, že během sledování videa se v myším mozku aktivovala oblast zvaná suprachiazmatické jádro. To leží v hypotalamu a je zodpovědné za regulaci denního rytmu a střídání spánku a bdělosti.

V jádře se během sledování škrábajících se myší začala uvolňovat bílkovina s názvem GRP. Ta mimo jiné v těle zprostředkuje spojení mezi kůží a míchou, mezi nimiž přenáší signály svědění. Myši se tedy po uvolnění GRP začaly drbat.

Vědci pak bílkovinu zablokovali, takže se nemohla z mozku dostat do míchy a dát tak myši signál k podrbání se. Myši najednou mohly video sledovat, aniž by své škrábající se kolegyně na snímku musely napodobit. Podobný mechanismus pravděpodobně zprostředkuje i nakažlivé zívání.

„Není to tak, že myš vidí další myš, jak se drbe, a řekne si, že by se mohla podrbat taky. Namísto toho je to její mozek, kdo začne vysílat signály prostřednictvím GRP,“ řekl Chen s tím, že jde o vůlí neovlivnitelnou reakci. „Je to vrozené, instinktivní chování. Dokázali jsme, že všechno, co je k vyvolání tohoto chování potřeba, je jedna chemická sloučenina a jeden receptor,“ dodal podle serveru Daily Mail.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi