Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skafandry stranou. Kolonizaci Marsu umožní obří magnety, plánuje NASA

Autor: mah - 
13. března 2017
15:30

NASA přišla s odvážným plánem na přeměnu rudé planety. Na Marsu by mohla vzniknout obyvatelná atmosféra díky obřím magnetům. Díky nim by na planetě měla vzniknout atmosféra, ve které by mohli přežít i lidé. Informoval o tom web časopisu Newsweek.

V současnosti je to asi největší překážka pro vyslání lidí na Mars. Sluneční radiace planetu zbavila skoro celé atmosféry. Národní úřad pro letectví a kosmonautiku ale našel řešení. Podle Jamese Greena, ředitele divize planetárního výzkumu, může NASA vytvořit umělé magnetické pole kolem celé planety.

Mělo by to být možné díky speciálním satelitům, které by NASA vyslala na oběžnou dráhu rudé planety. Ty by vytvořily nové magnetické pole a to by ve výsledku ochránilo nově vznikající atmosféru, která by Mars ohřála pro lidi.

Greenova revoluční verze je zatím možná nejreálnějším plánem. Ty předchozí scénáře počítaly s tím, že lidé na rudé planetě budou žít ve skafandrech. Úplným extrémem potom byl návrh miliardáře Elona Muska. Ten navrhoval, abychom Mars ostřelovali jadernými střelami, dokud se díky výbuchům dostatečně nezahřeje.

Je možné, že nás tak brzy čekají podobně velká slova, jaká pronesl Neil Armstrong, když poprvé vstupoval na povrch Měsíce?

Video  Je to malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo.  - NASA
Video se připravuje ...

zkzkz ( 13. března 2017 16:25 )

Ha ha ha ha

Zobrazit celou diskusi