Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Boeing dělily vteřiny od katastrofy.“ Jeho fotka těsně nad mořem děsí i piloty

Pasažéři i někteří piloti potvrdili, že přistání nebylo standardní.
Pasažéři i někteří piloti potvrdili, že přistání nebylo standardní.  (Autor: Reprofoto ATCpilot)
Autor: ČTK, val - 
13. března 2017
07:20

Rozruch mezi piloty a leteckými nadšenci vyvolal podle časopisu Forbes na internetu snímek boeingu přistávajícího příliš nízko nad mořem při pokusu o dosednutí na ostrově Svatý Martin v Karibiku. Stroj letící z Toronta nakonec přistání přerušil, udělal otočku a bezpečně dosedl na druhý pokus.

Fotografii pořídila na začátku března letecká fotografka Cristine Garnerová z hotelu u slavné pláže Maho, nad níž v bezprostřední blízkosti přelétávají letadla před přistáním na krátké ranveji přilehlého letiště. Garnerová si myslela, že bude svědkem havárie, uvedl Forbes.

Pocit, že letadlo společnosti WestJet bylo jen přibližně 15 metrů nad vodou, potvrdil podle časopisu Forbes pilot, který létá na stejném stroji pro jiné aerolinky. „Snímek mluví za vše,“ uvedl.

Rovněž jednomu z pasažérů bylo jasné, že se děje něco neobvyklého. „Podíval jsem se z okénka a viděl jsem, že jsme příliš blízko vody, přičemž žádná země nebyla vidět,“ řekl Kyle St.Hilaire. Pak ucítil prudké zrychlení a strmé stoupání „jako na horské dráze“. „Atmosféra v letadle byla napjatá,“ dodal.

Nic neobvyklého, tvrdí mluvčí

Mluvčí společnosti WestJet uvedl, že na prvním pokusu „nebylo nic neobvyklého“. Letoun se ale podle něj k hladině nepřiblížil na méně než 150 metrů.

Pozorování přistávajících a vzlétajících letadel patří na Svatém Martinu k oblíbené zábavě. Někdy u toho ale může jít o život:

Video  Pozorování vzlétajících letadel může být také někdy pěkně nebezpečné.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Jiný zkušený pilot Boeingu 737, který je zároveň odborníkem na leteckou bezpečnost, ovšem Forbesu řekl, že podle něj dělily stroj od katastrofy jen vteřiny.

Ostrov Svatý Martin leží asi 250 kilometrů východně od Portorika, jeho území je rozděleno mezi Nizozemsko a Francii.

Video  Neobvyklá zábava na ostrově Svatý Martin  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Pasažéři i někteří piloti potvrdili, že přistání nebylo standardní. Pasažéři i někteří piloti potvrdili, že přistání nebylo standardní. | Reprofoto ATCpilot

Sanchin ( 14. března 2017 02:24 )

Westjet pouziva na teto trati-Boeing 767, rozpeti kridel je 47,57 m . Je naprosto jasne ze byl minimalne 100 m nad morem! Kdyz pristava tak je kolem 15-20 m nad plazi kde na nej vsichni se zajmem koukaji jak vyjeveni. Je to normalni a clovek nemusi byt "Expert" aby poznal novinarskou kachnu!

soorry ( 13. března 2017 19:08 )

Na ostrovech, jsou hornaté, se tak často přistává, ranvej od moře, nebo postavená na moři - Korfu. Přistávali jsme od moře, vzlétli nad plotem oddělujícím cestu, semafot zastaví provoz na cestě, kvůli smetení aot. Na Madeiře zase foukají silné větry, tak to háže s letadlem.

amej ( 13. března 2017 14:23 )

Tentokrát se musím Blesku zastat. Byla jsem tam, přistávala jsem tam a vím, že tohle přistávání na St.Mar. je jedno z nejobtížnějších a piloti jsou fakt borci.Stačí udělat chybičku a je to v háji. Byl o nich i pořad v TV, kde popisovali, která přistání a kde jsou nejrizikovější. A st. Mar. k nim patří.

Zobrazit celou diskusi