Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Irácká armáda postupně vytlačuje ISIS z Mosulu, čeká ji ještě tvrdý boj

Autor: mah, ČTK - 
12. března 2017
14:21

Východní část Mosulu drží irácká armáda od ledna. V neděli oznámila, že od radikálů z Islámského státu (IS) osvobodila už i 30 procent západní části města. Irácký generál Maán Saadí ale očekává, že armádu čeká ještě tvrdý boj. 

Zásahové jednotky a oddíly federální policie vstoupily do čtvrti Báb at-Túb, která patří k mosulskému Starému městu. Tam ale vojáci očekávají problémy, protože se ocitli v úzkých historických uličkách, jimiž neprojedou obrněné vozy.

Protivníci jsou v početní menšině a také jim chybí zbraně. Proti vojákům používají sebevražedné atentátníky, odstřelovače a minomety. Ve čtvrtích, jež zbývá osvobodit, je podle odhadů až 600 000 civilistů.

Saadí řekl, že dnes speciální jednotky útočily ve čtvrtích Al-Džadída a Al-Aghvát. Původně prý narazily na tvrdý odpor, který ale postupně ochabl. Podle Saadího je osvobozeno 17 ze 40 čtvrtí západního Mosulu.

Generál se domnívá, že západní Mosul bude osvobozen rychleji než východní část města, o niž se bojovalo tři měsíce. Postup je podle něj pomalý, protože vojáci za sebou nechtějí nechat zbytky oddílů IS a čtvrti pečlivě pročesávají.

Ze západního Mosulu v minulých čtrnácti dnech uprchlo 65 000 civilistů, od začátku bojů o město, tedy od října, odešlo 200 000 osob.

IS obsadil sever Iráku a Sýrie v roce 2014, Mosul získal bez boje. Ofenzivě čelí nejenom v tomto druhém největším iráckém městě, ale také ve své syrské základě, jíž je Rakka.

Boje ztěžuje i hustá síť tunelů, kterou si pod městem vybudovali bojovníci Islámského státu:

Video  Irácké protiteroristické jednotky prohledávají tunely zbudované islamisty.  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi