Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Damaškem otřásly exploze, na místě je nejméně 30 mrtvých

Autor: ČTK, ula - 
11. března 2017
12:57

V damašské čtvrti Báb Musála dnes vybuchly dvě bomby. Exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) ohlásila nejméně 30 mrtvých. Podle syrské státní tiskové agentury SANA jsou na místě mrtví a zranění civilisté, ale jejich počet agentura neuvedla. Syrský prezident Asad dnes navíc uvedl, že Sýrie bude považovat jakékoli cizí vojáky na jejím území bez svolení Damašku za útočníky.


V damašské čtvrti Báb Musála dnes vybuchly dvě bomby. Exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) ohlásila nejméně 30 mrtvých, ale arabská televize Majádín informuje o 40 obětech. Podle syrské státní tiskové agentury SANA je na místě mnoho mrtvých a zraněných civilistů, ale jejich počet agentura neupřesnila.

SANA útok připsala „teroristům“, což je termín, kterým Damašek označuje své oponenty i islámské radikály. Nálože vybuchly poblíž hřbitova Báb as-Saghír. V této části syrské metropole je mnoho šíitských i sunnitských náboženských staveb. Podle SOHR dnešní útoky mířily právě na šíitské poutníky. Jedna exploze zasáhla projíždějící autobus.


V minulých letech bylo z Damašku hlášeno několik útoků na šíity. K většině z nich se přihlásily skupiny nepřátelské Íránu a libanonskému šíitskému Hizballáhu, což jsou spojenci syrského režimu v nynější občanské válce.
V čele Sýrie stojí představitelé místní šíitské sekty alávitů, k níž patří i klan prezidenta Bašára Asada. Většina Syřanů ale vyznává sunnitskou větev islámu.

Takto vypadaly boje v jednom ze syrských měst, Aleppu:

Video  Boje v Aleppu  - Reuters
Video se připravuje ...

Cizí vojáci jsou útočníci

Sýrie bude považovat jakékoli cizí vojáky poslané na její území bez svolení Damašku za útočníky. V rozhovoru s čínskými sdělovacími prostředky to řekl syrský prezident Bašár Asad. Spojené státy tento týden oznámily, že vysílají do bojů v Sýrii dalších 400 vojáků. Podle původních zpráv v Sýrii dosud působilo asi 500 členů amerických speciálních jednotek.

Asad: Trump neplní sliby


Asad řekl, že zatím nezaznamenal „nic konkrétního“ z plnění slibů amerického prezidenta Donalda Trumpa o boji proti radikálnímu Islámskému státu (IS). Asad doufá, že americká administrativa splní, co slibovala. Trump nařídil ministerstvu obrany vypracovat plán zničení IS. Chce spolupracovat s dalšími zeměmi na zničení této organizace.

V rozhovoru s Asadem se mluvilo také o syrských rozhovorech, jež pořádá OSN a které mají pokračovat 23. března. Syrský prezident řekl, že od nich nic nečeká, ale považuje je za určitý krok k řešení krize. O budoucím politickém systému v Sýrii podle něj rozhodnou „Syřané v referendu".
K nynějším bojům v Sýrii Asad řekl, že jednotky jeho armády „jsou velmi blízko“ Rakky, což je hlavní stan IS v Sýrii. Rakka „je pro nás priorita“, prohlásil.

Obyvatelé Aleppa oslavují osvobození:

Video  Obyvatelé Aleppa oslavují v ulicích města.  - Reuters
Video se připravuje ...

IS se stále drží na severu Sýrie

IS ztrácí svou iráckou centrálu, jíž byl Mosul, ale stále se drží na severu Sýrie. K Rakce směřuje koalice Demokratických sil Sýrie (SDF), v níž bojují také kurdské milice. USA odhadují, že v Rakce je na 200 000 civilistů a asi 4000 bojovníků IS.
Spojencem SDF je mezinárodní koalice vedená Američany. Její mluvčí John Dorrian tento týden potvrdil, že USA k dosavadním 500 specialistům, kteří působí na severu Sýrie, posílají dalších 400 vojáků. Podle Dorriana budou v Sýrii dočasně, nebudou bojovat v první linii, ale budou pomáhat SDF. Mají se zapojit do bojů o Rakku.

Pentagon tento týden také oznámil, že poslal jednotky k městu Manbidž, aby tam pomohly uklidnit napětí. Toto město dobyly z rukou IS jednotky SDF loni v létě. Zájem o něj má ale Turecko, které operuje na severu Sýrie od loňska, aby zamezilo většímu vlivu Kurdů na severu Sýrie u hranic s Tureckem.

Sýrie zmítaná boji a atentáty:



marais ( 12. března 2017 09:52 )

Kdo furt tu protiasadovskou či islámskou bandu podporuje? Tady názorně vidíte, co je to za ksindl..

tgbg ( 12. března 2017 08:24 )

Nepsalo se nedávno v médiích, že RUSKO poslalo do Sýrie další vojáky ze speciálních jednotek? Zřejmě mají za úkol zase rozdmýchat konflikt aby válčení v Sýrii pokračovalo. Tohle opět vypadá na akce ruské FSB pod falešnou vlajkou. Asad neokonům pořád hrozně vadí a taky se nesmířili se svou prohrou v Sýrii.

lug70 ( 11. března 2017 15:46 )

Nepsalo se nedávno v médiích, že USA poslalo do Sýrie další vojáky ze speciálních jednotek? Zřejmě mají za úkol zase rozdmýchat konflikt aby válčení v Sýrii pokračovalo. Tohle opět vypadá na akce CIA pod falešnou vlajkou. Asad neokonům pořád hrozně vadí a taky se nesmířili se svou prohrou v Sýrii.

marlen52 ( 11. března 2017 15:34 )

bože můj co se to děje . hnala bych je vidlema a hlavně je sem nepouštět.proto budu volit Zemana sdílím jeho názor na utečence

Zobrazit celou diskusi