Červené víno zpomaluje stárnutí. Účinnou dávku „elixíru“ ale nikdo nevypije

Autor: nka - 
11. 3. 2017
19:29

Látka obsažená v červeném víně zpomaluje stárnutí nervových buněk podobně jako cvičení a nízkokalorická dieta. Resveratrol, obsažený ve slupkách bobulí vinné révy, chrání nervová spojení zodpovědná za předávání pokynů z mozku do svalů. Udržuje tak svaly v kondici a zabraňuje zhoršení motoriky ve stáří. Oznámil to web The Guardian s odkazem na studii amerických vědců.

Vědci látku po dobu jednoho roku podávali myším, kterým v počátku experimentu bylo 12 měsíců. Sledovali, jaký bude mít vliv na jejich nervový systém a nervosvalovou ploténku, která zajišťuje spojení mezi mozkem a svaly, a odpovídá tak za koordinaci pohybů. Právě její poškození, ke kterému s věkem dochází, je zodpovědné za horší pohyblivost ve stáří.

Podle jejich zjištění měly myši, které resveratrol dostávaly, nervosvalovou ploténku po roce daleko lépe zachovanou než ty, které ho nedostávaly. „Všichni se s věkem zpomalujeme. Chůze, rovnováha a špatná koordinace způsobují zdravotní problémy, nehody, sníženou pohyblivost a zhoršenou kvalitu života,“ řekl Gregorio Valdez z univerzity v americké Virginii.

Jak vypadají moravské vinice z ptačí perspektivy? Podívejte se na záběry dronu:

Video Pálava z výšky: Užijte si famózní pohled na moravské vinice. - David Malik, Matěj Šrám

„Pracujeme na tom, abychom odhalili molekulární změny, které stářím podmíněné zhoršení pohyblivosti zpomalují. Předpokládáme, že se už blížíme poznání mechanismů, které degeneraci nervových okruhů způsobují,“ dodal.

Resveratrol je přírodní antioxidant, který je obsažen v červeném víně. Bývá proto označován za jeden z důvodů, proč středomořské národy i přes hojné hodování a popíjení netrpí tak často kardiovaskulárními chorobami jako obyvatelé střední a severní Evropy. Mezi dalšími pozitivními účinky resveratrolu se hovoří i o ochraně proti rakovině, zatím ale jeho působení není přesvědčivě vědecky dokázáno. 

V případě ochrany proti stárnutí mají ale milovníci vína smůlu. Obsah resveratrolu v červeném víně není dost vysoký na to, aby u lidí v tomto směru působil. Ve víně je resveratrolu tak nízké množství, že byste potřebné množství nevypili ani za celý život, abyste dosáhli stejných účinků jako my u myší, upozoril Valdez. 

Doporučujeme

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Další videa