Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fukušimu ovládly „gangy“ radioaktivních divočáků. Lovci je nestíhají střílet

Autor: Mii - 
10. března 2017
10:07

Ve Fukušimě se objevil další závažný problém, který vedle radiace znemožňuje místním obyvatelům případný návrat do města – přemnožení agresivní divočáci. Stovky zvířat brázdí opuštěné ulice ve snaze najít něco k jídlu a ohrožují každého příchozího.

Zvířata, jež se podle svědectví při kontaktu s lidmi chovají agresivně, se do opuštěných měst japonské prefektury Fukušima začala sbíhat z okolních lesů a hor po jaderné katastrofě v roce 2011. Vylidněné oblasti, mnohdy ještě se zbytky jídla, pro ně představovaly ideální místo k rozmnožování.

Takhle divočáci „kralují“ Fukušimě:

Video Radioaktivní divočáci děsí Fukušimu: Jejich „gangy“ se prohánějí po vylidněném městě. - Reuters/Blesk, Hudba: Freaks Intimate, Hudební banka
Video se připravuje ...

Nyní jejich rod vzkvétá a komplikuje snahy místních úřadů navrátit do oblasti lidské obyvatele. Děje se tak například ve městě Namie.

„Není jasné, komu město patří, jestli divočákům nebo lidem,“ řekl agentuře Reuters Tamotsu Baba, starosta města. Do konce měsíce se sem má vrátit část obyvatel, jež musela být v roce 2011 kvůli vysoké radioaktivitě evakuována.

„Pokud s tím nic neuděláme a lidi sem nastěhujeme, situace se ještě zhorší a divočáci ještě zdivočí. Město by se kvůli divočákům mohlo stát neobyvatelným,“ dodal starosta.

Stovky divočáků v ulicích 

Namie patří společně s dalšími třemi městy mezi první oblasti, jež začínají se znovuobydlením Fukušimy. Od jaderné elektrárny se nachází jen čtyři kilometry.

Problém s divočáky má i město Tomioka. Zde tým 13 lovců prochází město a puškou střílí každé divoké prase, které uvidí. Dvakrát týdně také nastraží 30 pastí, do kterých jako návnadu vloží rýžovou mouku.

„Poté, co lidé odešli, se sem začali sbíhat z okolních hor a teď se jim nechce zpátky,“ vysvětluje situaci lovec Shoichiro Sakamoto. „Našli si místo, kde se jim líbí. Je tu spousta jídla a nikdo je neotravuje.“ Jen od minulého dubna jich Sakamotův tým pochytal více než 300.

Ne všichni lidé si nicméně přejí návrat. Téměř 10 tisíc obyvatel Namie to odmítlo kvůli obavám z radiace a bezpečnosti elektrárny.

dfghjk ( 10. března 2017 12:27 )

"Gangy divočáků" ... co dodat, blesku, blesku, ty seš ale debil!!!

jonn ( 10. března 2017 10:49 )

 No a jde to. Jen u nás vymyslíme sto problémů a nic nedělat .

ivoadler ( 10. března 2017 10:17 )

Ve francouzské jaderné elektrárně došlo k úniku radiace radiace (u nás ani slovo), díky které je nad střední Evropou radioaktivní mrak. A já pořád, proč najednou Česká televize blbne s jodovýma tabletama. Lepší je psát o radioaktivních kancích v Japonsku.

Zobrazit celou diskusi