Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tuskovi jde o křeslo: „Zavaří“ mu jeho rodné Polsko?

Autor: ČTK, ula - 
9. března 2017
07:50

Rozhodnutí, že Donald Tusk bude po další dva a půl roku předsedat Evropské radě, tedy summitům EU, bude zřejmě prvním výsledkem dnešní vrcholné schůzky Evropské unie. Premiéři a prezidenti členských zemí osmadvacítky dnes ale také chtějí upozornit, že Evropa má velký zájem na systému volného obchodu s jasnými pravidly. Výsledkem summitu má být také ujištění, že se EU hodlá s obnovenou intenzitou zabývat v mnoha ohledech se zhoršující situací na západním Balkánu.

Rozhodnutí o pokračování stávajícího šéfa unijních schůzek ve funkci pro další období by mělo být bezproblémové přes fakt, že někdejší polský premiér nemá podporu Varšavy. Polská konzervativní vláda, především z vnitropolitických důvodů, místo něj navrhla relativně neznámého europoslance Jacka Saryusze-Wolského. Pokračování Tuska ve funkci ale podporuje drtivá většina ostatních členských zemí bloku, včetně ČR.

O podpoře Tuska hovořil i premiér Bohuslav Sobotka:

Hospodářská situace a dvojí kvalita potravin

Po diskuzi o Tuskovi mají prezidenti a premiéři mluvit o hospodářské situaci, právě tehdy se dotknou volného obchodu a prohlubování jednotného unijního trhu. Návrh závěrů zmiňuje také problematiku dvojí kvality potravin na trzích zemí ze střední a východní Evropy. Na téma nedávno upozornili premiéři visegrádské skupiny.

Ministr zemědělství Marian Jurečka mluví o problematice kvality potravin v Česku:


Pouze krátká diskuze se čeká o migraci, podle diplomatů by mělo tomuto tématu být více času věnováno na červnovém summitu bloku.

Situace na Balkáně

Při večeři mají šéfové států a vlád osmadvacítky hovořit o posilování možností Evropské unie v obraně a bezpečnosti a také o situaci na západním Balkánu. Diplomaté upozorňují, že v hlavních městech i v evropských institucích roste znepokojení z vývoje v oblasti v posledních měsících.

Připomínají rostoucí napětí uvnitř tamních zemí i mezi nimi a sílící vliv „třetích hráčů“, tedy především Ruska, ale třeba také Turecka. Schůzka má proto upozornit, že EU na tyto často kandidátské země nezapomněla a má o dění v oblasti trvalý zájem.
Summit ještě stručně potvrdí, že asi 17 či 20 států EU směřuje k ustavení úřadu evropského veřejného žalobce v režimu takzvané posílené spolupráce poté, co se nepodařilo na věci nalézt konsensus všech unijních zemí.

ivoadler ( 9. března 2017 10:13 )

Horší než agent CIA?

ivoadler ( 9. března 2017 10:11 )

Podívejte se na ten ksicht! Vypadá, jako by chtěl vraždit. Taky mohli vybrat nějakou optimistickou fotku! Ale čert vem Tuska! Mně hlavně zajímá, co žereme. Dvojí kvalita potravin je doslova skandální. Tím nám EU dává najevo - pro ty blbečky z Východu je to dost dobrý. Západní Balkán? Nezajímá. Ať se tam pos erou.

bittvera ( 9. března 2017 09:36 )

Zobrazit celou diskusi