Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Pacientovi fungoval mozek ještě 10 minut po smrti, jak je to možné?

Autor: Mii - 
12. března 2017
21:38

Kanadští doktoři narazili na jev, který nedokážou vysvětlit – když vypnuli přístroje udržující při životě čtyři pacienty, u jednoho z nich naměřili mozkovou aktivitu i po jeho klinické smrti.

Pacientovi mozek fungoval více než 10 minut poté, co jej doktoři prohlásili za mrtvého. Srdce muži nefungovalo, chyběl mu tep, ale přesto lékaři zaznamenali několikaminutovou mozkovou aktivitu. U pacienta naměřili stejné vlny, které mozek vysílá při spánku, takže se jedná o jiný fenomén, než který je popsán například po náhlých dekapitacích.

„U jednoho pacienta mozkové vlny přetrvávaly i po zastavení srdečního a tepenného krevního tlaku,“ napsal tým kanadských lékařů ve zprávě.

Lékaři na základě poznatků o smrti všech čtyř pacientů došli k názoru, že smrt neprobíhá u všech lidí stejně. Elektroencefalogram (EEG) u každého z pacientů naměřil jak před smrtí, tak po smrti mírně odlišnou aktivitu.

Nikdo však neví, co s novými zjištěními dělat. Jelikož je podobný případ zaznamenán jen u jednoho pacienta, je těžké říct, zda poznatek má nějakou aplikaci v praxi a zda se dá mluvit o posmrtném životě.

Doktoři také zkoumají, jestli při jejich měření nedošlo k chybě. Podle prvních kontrol ale všechny přístroje fungovaly v pořádku.

Definice smrti bude muset projít změnou

Podobný případ se objevil v roce 2011. Tehdy doktoři fenomén nazvali „posmrtné vlny“. Dekapitovali vzorek laboratorních myší a naměřili, že jejich mozek vykazuje aktivitu ještě minutu po smrti. „Vypadá to, že masivní vlny, které můžeme naměřit minutu po dekapitaci, stanovují, kde je hranice mezi životem a smrtí,“ napsali v roce 2011 výzkumníci nizozemské univerzity Radboud University.

Přesto kanadský tým u čtyř pacientů vlny podobné těm u myší nenašel. 

Experiment nicméně vyvolává složitou otázku, zda je člověk opravdu mrtvý i po klinické smrti a zda je v pořádku například darovat jeho orgány. Podle určitých studií každý pátý člověk, jenž přežije náhlou zástavu srdce, prožije mimotělní zážitek.

O podobných představách ale vědci říkají, že se jedná jen o halucinace, které vyvolává umírající mozek.

irlajam ( 12. března 2017 22:22 )

ano,muj tatinek,kdyz umrela jeho maminka,tak u ni lezel celou noc,ja 16 ti leta holka jsem to nechapala,stale rikal,ze jeji srdicko slysi,ze ji musi nechat dusi vyjit ven,asi na tom neco pravdy je,no bohuzel to se dozvime,az umreme

petrusaa ( 12. března 2017 21:54 )

Dlouho se na vsích držela zásada,tři dny nechat nebožtíka doma v posteli a u otevřeného okna ,duše během té doby odchází z těla a nebo se drží blízko něj,je změřená tedy zcvážená,váží přesně 21 gramů,nikdo jí neviděl ani netuší co to vlastně je,energie či co,jen váží 21 gramů.

Zobrazit celou diskusi