Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Daniel dělal úkol z dějepisu: Našel stíhačku z války i s kostrou pilota

Autor: nka - 
8. března 2017
14:28

Velké překvapení čekalo dánského farmáře Klause Kristiansena, když pomáhal svému 14letému synovi Danielovi s úkolem z dějepisu. Vyrazili spolu na pole s detektorem kovů ověřovat starou historku o havarovaném letadle a zjistili, že stíhačka tam opravdu je – pět metrů pod zemí.

Kristiansenovi kdysi dědeček řekl, že v listopadu 1944 se na jejich rodinnou farmu v severodánském Birkelse zřítilo letadlo. „Můj syn Daniel dostal nedávno úkol na téma 2. světová válka. Smál jsem se mu, ať to letadlo, které tam prý někde spadlo, jde najít,“ vzpomíná otec.

Nakonec se rozhodli, že pole pomocí detektoru kovů přece jen prozkoumají. Farmář předpokládal, že vrak už bude dávno pryč. Přístroj se ale náhle rozpípal. Otec se synem tak začali kopat. Záhy ale zjistili, že jim vlastní síly nestačí, u souseda si proto půjčili bagr.

V hrůzách 2. světové války přišly o život miliony lidí. Podívejte se, jak probíhala operace Barbadossa:

Video  Operace Barbarossa  - youtube
Video se připravuje ...

Když se pak dostali do hloubky kolem pěti metrů, začala se ze zeminy vylupovat kostra letadla. „Nejdřív to nebylo letadlo. Bylo to asi 2 až 5 tisíc kousků letadla. Pak jsme našli motor, a pak jsme najednou uviděli části kostí a pilotova oblečení,“ popisuje farmář. V zemi ležel celý letoun Messerschmitt Bf 109 včetně motoru, munice, ostatků pilota i jeho osobních věcí.

Kristiansen, jehož rodina na poli po desetiletí chovala dobytek, poté nález oznámil úřadům. Policie místo uzavřela a povolala pyrotechniky a antropology. Podle BBC jsou teď věci v muzeu, ostatky pilota se snaží identifikovat odborníci. „Zřejmě to je pilot, kterého teď pohřbí v Německu. Aspoň v to doufám,“ říká Kristiansen, podle nějž si rodina za celá desetiletí na poli nevšimla ani jediného kousku kovu.

„Můj děda vyprávěl spoustu historek. Některé byly pravdivé, některé ne. Ale tahle byla. Možná jsem ho měl poslouchat o něco víc, když byl ještě naživu,“ směje se.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi