Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Velký smutek v berlínské zoo: Rozkošný medvídek Fritz náhle zemřel!

Autor: ČTK, lm - 
8. března 2017
10:53

Berlínská zoologická zahrada Tierpark v úterý přišla o čtyřměsíční lední medvídě Fritze, který podlehl onemocnění. Na Fritze se veřejnost velice těšila, měl být náhradou za populárního ledního medvěda Knuta, který uhynul před šesti lety.

Přesná příčina smrti Fritze ještě známá není, je nutné vyčkat na výsledek laboratorního vyšetření vzorků tkání a krve, napsala agentura DPA. Podle ředitele zoo Andrease Knieriema je zatím známo jen to, že medvídě mělo masivně zanícená a rozšířená játra.

„Jsme šokovaní, smutní a deprimovaní,“ řekl šéf Tierparku Knieriem. „Je neuvěřitelné, jak rychle nám tenhle malý lední medvěd přirostl k srdci,“ dodal.

Podle ředitele mělo akutní onemocnění Fritze velice rychlý průběh. Že během 12 hodin skončí smrtí, je velmi neobvyklé, konstatoval.

Video  V berlínské zoo uhynulo čtyřměsíční medvídě Fritz.  - YouTube/Zoo und Tierpark Berlin
Video se připravuje ...

Fritze porodila medvědice Tonja loni 3. listopadu. Ale až v polovině ledna se ošetřovatelům podařilo medvídě oddělit od matky a určit, že jde o samečka.

Fritzův předchůdce Knut se narodil v roce 2006, jeho matka – medvědice Tosca – jej ale po porodu odmítla, a o mládě se tak museli starat chovatelé. Medvídkův pohnutý osud a roztomilý zjev z něj učinily miláčka nejen celé země, ale i světa. Podle německých médií se na něj do zoologické zahrady ve čtvrti Tiergarten přišlo podívat kolem 11 milionů lidí.

Knut uhynul v roce 2011 na virovou encefalitidu, kvůli které se zapotácel a spadl do jezírka ve výběhu.

Zobrazit celou diskusi