Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Merkelová jde vypovídat před komisi kvůli skandálu Volkswagenu. Co udělala?

Autor: ks, ČTK - 
8. března 2017
09:08

Německá kancléřka Angela Merkelová bude ve středu vypovídat před parlamentní vyšetřovací komisí k emisnímu skandálu automobilky Volkswagen. Poslanci se především budou snažit zjistit, kdy přesně se šéfka německé vlády o manipulacích s emisemi dozvěděla a co v případu učinila.

Volkswagen v září 2015 přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě instaloval software umožňující manipulovat s testy emisí. Při jízdě auta produkují výrazně více emisí než při kontrolních testech. Aféra se mimo jiné týká asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Věra Jourová v rozhovoru pro Blesk vysvětluje, proč se Evropané na rozdíl od Američanů nedočkají odškodnění za kauzu Volkswagen:

Video  Za falešné emise Volkswagenu odškodnění pro Evropany? „Nemáme na ně páky,“ zuří Jourová.  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Merkelová bude posledním svědkem, kterého parlamentní vyšetřovací komise prozatím vyslechne. Svou činnost zahájila loni v létě.

Pro kancléřku půjde o druhé vystoupení před některou z parlamentních vyšetřovacích komisí během několika týdnů. V polovině února vypovídala před komisí, která se zabývá činností americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) v Německu.

nezadat1 ( 8. března 2017 14:05 )

fotrpjotr ( 8. března 2017 11:30 )

Kdy bude vypovídat za genocidu Evropy?

dietr ( 8. března 2017 11:29 )

Majitelé škodovek se o podvodu s emisemi dozvěděli z tisku, a za ty roky neudělali nic pro to, aby byl viník potrestán.

nezadat1 ( 8. března 2017 09:46 )

Zavřít sviíňu za otravování lidí ve světě.Piiiča se spolupodílela na otravě víc lidá jak Hitler v Osvětimi.

Zobrazit celou diskusi