Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

CIA odposlouchává lidi i přes televizi. WikiLeaks zveřejnily data o špehování

Autor: Mii - 
7. března 2017
18:35

Organizace WikiLeaks zveřejnila rozsáhlý soubor dat, který se detailně věnuje špionážním technikám americké Ústřední zpravodajské služby (CIA). Podle zakladatele WikiLeaks Juliana Assange se jedná o největší množství utajovaných informací, které kdy bylo zveřejněno. CIA podle nich mění konzumní elektroniku v domácnostech v odposlouchávací zařízení. A dělá toho mnohem víc.

Celkem WikiLeaks zveřejnily 8 761 dokumentů. Při přepočtu na stránky se tak jedná o větší odhalení, než které učinil whistleblower Edward Snowden, jenž vynesl dokumenty americké Národní bezpečnostní agentury (NSA). Assange aktuální zveřejnění dokumentů nazval prvním ze série „Vault 7“ s tím, že další budou následovat.

Všechny dokumenty se týkají špionážních technik CIA. Agentura má podle WikiLeaks v držení nebezpečné nástroje, které umožňují absolutní kontrolu nad počítači po celém světě.

WikiLeaks tvrdí, že nejhorší z popisovaných nástrojů je program pro ovládnutí konzumní elektroniky. „Dokumenty ukazují, jakým způsobem funguje a kam směřuje hackerský program CIA. Jaký mají malware a jaké bezpečnostní chyby využívají v amerických a evropských spotřebitelských produktech, včetně iPhonu od Applu, Androidu od Googlu, Windows od Microsoftu, a dokonce televizí od Samsungu. Tyto zařízení jsou proměněny v mikrofony,“ píše WikiLeaks.

Dokumenty mají vyvolat debatu

Zveřejněné dokumenty neobsahují zmíněné nástroje. Organizace podle svých slov nechce kyberzbraně šířit, dokud neproběhne jejich odborná analýza. WikiLeaks je získaly přímo od zdroje z CIA, který chtěl na problém upozornit a vyvolat debatu o tom, zda zpravodajská služba nezískala moc velké pravomoce.

„Zdroj WikiLeaks si myslí, že je třeba okamžitě vyvolat veřejnou debatu o tom, jestli hackerské schopnosti CIA nejsou za hranou,“ píše organizace.

WikiLeaks na odhalení dokumentů veřejnost lákaly několik posledních týdnů. Původně je chtěly zveřejnit později, ale po hackerských útocích na jejich internetovou tiskovou konferenci se rozhodly udělat to co nejdříve, vysvětlil Assange.

Jak dokumenty stáhnout: Zde najdete potřebný torrent

Heslo k rozbalení souboru: SplinterItIntoAThousandPiecesAndScatterItIntoTheWinds

janeksulc ( 7. března 2017 19:12 )

U nás by slyšeli jen nadávky na vládu, obzvláště na ty dvě hovada na špici

Zobrazit celou diskusi