Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kečup už nikdy nezůstane na dně! Je to fígl „jedlé“ lahve

Autor: kat - 
9. března 2017
05:10

Kolikrát už jste zběsile třásli flaškou od kečupu v (marné) snaze vydolovat z ní poslední kapičky obsahu? Tak vězte, že s tímhle trápením by měl být brzo konec! Řešením může být superkluzký povrch vyvinutý vědci z Bostonu!

Revoluční hmota je prý dostatečně kluzká na to, abyste z každé lahvičky či tuby – je jedno, zda s kečupem, hořčicí, majonézou nebo i zubní pastou, kosmetikou či lepidlem – dokázali pohodlně dostat veškerý obsah bez používání karatistických úderů otevřenou dlaní, jejichž síla je přímo úměrná intenzitě frustrace!

Každá lahev by tak nově měla být ve sklárně vyráběna s drsným vnitřkem – ten bude posléze pokryt tenoučkou vrstvou hmoty, jejíž kluzkost vědci přirovnávají k oleji rozlitému na lině.

Kečup či jiný obsah lahve tak v podstatě pluje po této hmotě, jejíž složení je navíc přizpůsobeno tomu, v jaké branži se používá. „Je to sloučenina pevné a kapalné hmoty, která může být snadno pozměněna. Například pro potravinářský průmysl ji samozřejmě budeme vyrábět z jedlých materiálů,“ vysvětlil profesor Kripa Varanasi, jeden z vědátorů Massachusettského technologického institutu.

„Mělo by to za rok ušetřit více než 750 milionů litrů materiálu, který se ročně na světě vyhodí jen proto, že ulpěl uvnitř nádoby. Potenciál pro zredukování zbytečného odpadu je obrovský,“ odhaduje spoluautor vynálezu dr. David Smith.

VELKÝ TEST KEČUPŮ NAJDETE ZDE>>> KOLIK JE V KEČUPU RAJČAT?

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi