Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Panáčka na semaforu vytlačila panenka. Feministky před MDŽ slaví úspěch

Autor: Mii - 
7. března 2017
18:25

Australské město Melbourne instalovalo na přechody pro chodce několik semaforů, na kterých jsou klasičtí panáčci vyměněni za panenky se sukněmi. Změnu si vyžádaly místní feministky, jelikož původní semafory podle nich podporují genderovou zaujatost a vyčleňují ženy z veřejného prostoru.

Město semafory instalovalo v úterý 7. března, tedy den před Mezinárodním dnem žen. Melbourne se zatím ke kroku rozhodl dočasně na 12 měsíců. „Cílem je mít dopravní světla jak s mužskými reprezentanty, tak ženskými zástupkyněmi. Semafory nesmí být genderově zaujaté,“ vysvětloval americké televizi ABC radní Martine Letts. „Změna by měla proběhnout v celém státě Victoria.“

Krok posvětila Fiona Richardsonová, ministryně ženských práv. Podle ní semafory s ženskými panáčky pomůžou udělat veřejný prostor méně nenávistný vůči ženám. „Je mnoho malých, ale významných způsobů, kterými jsou ženy vyčleňovány z veřejného prostoru,“ uvedla ministryně v prohlášení.

Výměna šesti semaforů stála 8 400 dolarů (zhruba 214 tisíc korun). Lidé se podle Richardsonové nemusí obávat o nehospodárné využití peněz z daní, protože celá iniciativa řešící problém je placena ze soukromých peněz společnosti Camlex Electrical.

Semafory rozdělily společnost

Výměna semaforů vyvolala vlnu kritiky. Evan Mulholland z Institutu veřejných věcí označil krok za „gesto politické korektnosti, které má svým tvůrcům pomoci, aby ze sebe měli dobrý pocit“.

Změna se nelíbí ani starostovi města Robertu Doylovi. „Jsem rozhodně pro rovnost pohlaví, ale fakt to myslí vážně?“ řekl deníku Herald Sun. Rozhodnutí podle něj přinese spíše výsměch.

Semafory kritizují i lidé na sociálních sítích. Mnozí je označili za „ten nejhorší projev feminismu“. Jiní píší, že v Austrálii je 42 tisíc žen bez domova, ale Melbourne utrácí tisíce za ženské semafory. 

Za výměnu panáčků na semaforech vězení

Panáčci na semaforech se dočkali výměny i v roce 2012 v Praze. Výtvarník Roman Týc vyměnil skla semaforů za panáčky v komických či lehce vulgárních situacích.

Policie čin vyhodnotila jako ničení cizí věci a uložila mu pokutu 60 tisíc korun. Výtvarník ji ale odmítl zaplatit s tím, že kdyby tak udělal, uznal by, že pochybil, a tak raději šel na měsíc do vězení.

Podívejte se, jak lidé Týce vítali při příchodu z vězení:

Video  Panáčky na semaforech upravil v roce 2012 i výtvarník Roman Týc. Ve videu jej vítají lidé před věznicí, ve které musel za svůj čin strávit měsíc.  - Jan Jedlička, hudba: Kevin MacLeod
Video se připravuje ...

gabreta ( 7. března 2017 18:48 )

Hlavně, aby pak ty starší feministky neprotestovaly, že jsou semafory příliš sexistické, protože nemístně naznačují, že právě prochází Klimakteriem!!!

Zobrazit celou diskusi