Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

KLDR drží naše občany jako rukojmí, zoufá si Malajsie a zavádí stejné opatření

Autor: ČTK, ula - 
7. března 2017
06:38

Severní Korea dnes oznámila, že dočasně zakázala občanům Malajsie opouštět její území. Chce tak prý zajistit bezpečnost svých diplomatů a občanů v Malajsii, informovala agentura Reuters. Malajsie vzápětí odpověděla stejným zákazem pro Severokorejce. Podle premiéra Najiba Abdula Razaka KLDR totiž prakticky drží občany jeho země jako rukojmí. Mezi KLDR a Malajsií panuje napětí kvůli nedávné vraždě bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una na letišti v Kuala Lumpur.

Severokorejské ministerstvo zahraničí už informovalo o dočasném zákazu malajsijské velvyslanectví v Pchjongjangu, uvedla severokorejská státní agentura KCNA. KLDR podle ní doufá, že se podaří situaci brzy vyřešit, aby se vzájemné vztahy obou zemí mohly nerušeně rozvíjet. Opatření bude podle Severní Koreje v platnosti, dokud Kuala Lumpur nezaručí bezpečnost jejích občanů v Malajsii. Podle agentury AP není jasné, kolik Malajsijců pobývá v Severní Koreji.

Podívejte se, jak letištní kamery zachytily útok na Kim Čong-nama:

Občané jako rukojmí

„Tento odpudivý čin – vlastně drží naše občany jako rukojmí – je v naprostém rozporu s mezinárodním právem a diplomatickými normami,“ uvedl v prohlášení malajsijský premiér Najib Abdul Razak a vyzval KLDR, aby okamžitě propustila občany jeho země. Předseda vlády zároveň svolal zasedání bezpečnostní rady státu a nařídil policii, aby „zabránila všem severokorejským občanům v Malajsii v opuštění země, dokud si nebudeme jisti, že jsou všichni Malajsijci v Severní Koreji v bezpečí“.

Rekonstrukce: Takhle se nejspíš odehrála vržda Kimova bratra

Video  Jak otrávili bratra Kim Čong-una? Podívejte se na rekonstrukci  - Reuters/SCDV504_3-NAKED_TRUTH_A
Video se připravuje ...

Už před Razakovým vyjádřením oznámil na Twitteru odvetná opatření malajsijský vicepremiér Ahmad Zahid Hamidi. Podle agentury Reuters policie následně uzavřela okolí severokorejské ambasády v Kuala Lumpur a dostala příkaz, aby z ní nikoho nepouštěla ven. „Pokoušíme se zjistit identitu všech členů diplomatické mise,“ uvedl náměstek malajsijského ministra vnitra Nur Jazlan Mohamed.

Severokorejské úřady nespolupracují

Už v pondělí Severní Korea oznámila, že malajsijský velvyslanec bude vyhoštěn ze země. Reagovala tím na víkendové rozhodnutí Malajsie vypovědět ze země ambasadora KLDR. Ředitel malajsijské policie dnes mezitím oznámil, že Severokorejci, které chtějí vyšetřovatelé v souvislosti s vraždou Kim Čong-unova bratra Kim Čong-nama vyslechnout, se ukrývají na ambasádě KLDR v Malajsii.
„Jak ještě dlouho se chtějí na velvyslanectví ukrývat... je jen otázkou času, kdy vyjdou ven,“ řekl novinářům policejní šéf Khalid Abu Bakar. Severokorejské úřady podle něj s vyšetřovateli nespolupracují.


Kim Čong-nama, bratra současného severokorejského vůdce Kim Čong-una a zároveň nejstaršího syna bývalého vůdce Kim Čong-ila, zabili 13. února na letišti v malajsijské metropoli. Malajsijští vyšetřovatelé dospěli k názoru, že ho usmrtil zakázaný bojový nervový plyn VX. Kim Čong-nam měl pověst hráče v kasinech a povaleče a byl dlouhodobě pro severokorejskou vládu trnem v oku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi