Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

KLDR vypálila čtyři rakety: Tři dopadly do japonské výlučné zóny

Autor: ČTK ljš - 
6. března 2017
06:56

Komunistická Severní Korea dnes vypálila čtyři balistické rakety. Všechny dopadly do moře, tři ale do výlučné ekonomické zóny Japonska. Řekl to japonský premiér Šinzó Abe, jenž čin ostře odsoudil. KLDR nedávno pohrozila odvetou, když Jižní Korea a Spojené státy zahájily ve středu společná vojenská cvičení.

"Vystřelení (raket) je jasně v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. Je to extrémně nebezpečný čin," prohlásil podle agentury Reuters Abe v parlamentu. Japonské úřady ale zatím nezaznamenaly žádné škody způsobené severokorejskou akcí.

Jihokorejští vojenští činitelé uvedli, že rakety byly odpáleny z oblasti, kde KLDR hraničí s Čínou. Střely podle nich doletěly přibližně 1000 kilometrů daleko. Jihokorejský premiér a prozatímní prezident Hwang Kjo-an svolal kvůli incidentu bezpečnostní poradu.

Jižní Korea a USA provádějí od středy každoroční společná vojenská cvičení. Pchjongjang je kritizuje jako přípravu na válku.

Jiná severokorejská střela dopadla do Japonského moře 12. února. Také tehdy USA, Jižní Korea i Japonsko počínání Pchjongjangu odsoudily.

OSN kvůli jaderným a raketovým testům uvalila na KLDR v roce 2006 sankce. Byly několikrát zpřísněny, Severní Korea ale od svého kontroverzního zbrojního programu neustoupila.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mirakos ( 6. března 2017 09:06 )

Severokorejci žerou trávu a ten Kimouš pouští prskavky nazdařbůh.

majka60 ( 6. března 2017 08:27 )

Ten tlustoprd si teda zahrává s ohněm.

Zobrazit celou diskusi