Jak dlouho pracujete, než si vyděláte na snídani? Švýcaři jen 5 minut
Podle indexu Global City Breakfast, který sestavila agentura Bloomberg, si obyvatelé Curychu, Abú Dabí a Ósaky v práci vydělají na první jídlo dne do pěti minut. V hlavním městě Ghany Accře lidé potřebují téměř hodinu a v Caracasu jim to trvá skoro devět hodin.
Obyvatelé bohatších zemí se potýkají s nadváhou a nadbytkem potravin. Vysoké ceny jídla v chudších částech světa vedly k podvýživě a řadě nepokojů. Zachvátily více než tucet severoafrických a blízkovýchodních zemí v roce 2010 a 2011.
Index Bloomberg vypočítává průměrné náklady a cenu typické snídaně. Ta zahrnuje hrnek plnotučného mléka, vejce, dva plátky toastu a kus ovoce. Celkem mezi 129 globálními a finančními centry srovnává ceny. Při výběru položek vycházela z dostupnosti. Žebříček je založený na tržních cenách za poslední rok až rok a půl od serveru Numbeo.com, kde jsou k nalezení statistiky za jednotlivé země a státy.
Food for thought: find out how long it takes to earn your breakfast with the Bloomberg Global City Breakfast Index: https://t.co/dDZAxVGzxh pic.twitter.com/pgaXAEa8Ez
— Bloomberg Media PR (@BBGMediaPR) 2. března 2017
Index ukazuje široké mezery finanční dostupnosti mezi horními a spodními městy v některých ekonomických oblastech. Pro obyvatele Ženevy a Curychu představuje snídaně jen něco přes jedno procento celkových denních nákladů.
Na Ukrajině v Kyjevě je to už kolem šesti procent. Náklady v Asii jsou pod jedno procento. V Hanoji je to 12 procent. V Latinské Americe jsou nejmarkantnější rozdíly. V Monterrey v Mexiku je to 2,4 procenta, kdežto v Caracasu 111 procent. Hlavní město Venezuely se potýká s obří inflací. Velké rozdíly v nákladech odráží také několik tržních a regulačních sil. Mezi ně patří dotace na potraviny například v Káhiře, kde snídaně vyjde na 35 centů.
Co se divit,mají opravdovou demokracii a ne zloděje ve vládě co si na ni jen hrají.