Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Karneval v Riu je u konce, soutěž škol samby vyhrála Portela

Autor: ČTK - 
2. března 2017
06:36

Tradiční zakončení karnevalu v brazilském Riu de Janeiro obstaralo ve středu vyhlášení výsledků soutěže škol samby, kterou po 33 letech vyhrála skupina Portela. Jedna ze škol považovaných za zakladatele místních karnevalových průvodů tím rozšířila svůj počet vítězství na 22, což je nejvíce ze všech. Přestože v ulicích ještě ve středu vrcholily poslední reje, země se po pěti dnech karnevalových oslav vrátila do reality plné korupčních obvinění předních politiků, uvedla agentura Reuters.

Porotci ocenili vystoupení tanečníků a hudebníků Portely inspirované vodami brazilských řek, kterému dali 269,5 z 270 možných bodů. Jen o půl bodu méně dostala druhá škola Mocidade Independente.

„Tato karenvalová soutěž potřebovala vítězství Portely. Potřebovali jsme vyprávět pozitivní příběh,“ zdůraznil dobu, která uplynula od dosud posledního vítězství školy, její šéf Luis Carlos Magalhaes. Triumf šoly, z níž vzešli někteří z nejslavnějších brazilských tanečníků samby, věnoval svému předchůdci ve funkci Marcosi Falconovi, který byl loni zavražděn, když se ucházel o křeslo na radnici Ria.

Letošní karneval poznamenaly dvě nehody alegorických vozů, při nichž byly celkem zraněny tři desítky osob. Pět z nich stále zůstává v nemocnici, jeden ve vážném stavu.

Do kostýmů a témat se promítla i současná politická krize v zemi, kterou lidé začnou opět naplno vnímat po skončení karnevalu. Podle Reuters již v průběhu karnevalu mnoho lidí křičelo „Pryč s Temerem!“ na známku nesouhlasu se současným prezidentem Michelem Temerem, jehož vláda je pod značným tlakem při vyšetřování bobtnající korupční kauzy kolem státních společností.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi