Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Moskva pošle do metra robota: Zabaví cestující a oskenuje jim u toho obličej

Autor: nka - 
1. března 2017
15:56

Pracovníci moskevského metra mají nového pomocníka, cestující bude od nynějška na stanicích rozveselovat robot jménem Metroša. Ten má podle výrobce smysl pro humor, umí rozpoznávat obličeje, pamatovat si jména a fotografovat. Oznámila to ruská agentura RIA Novosti.

Metroša už má za sebou premiéru – před Silvestrem přál všechno nejlepší do nového roku cestujícím na stanici Lužniki, kde se setkal s úspěchem.

„Robot se osvědčil také na výstavách, takže jsme se rozhodli přijmout ho nastálo,“ oznámilo tiskové centrum moskevské radnice.

Metroša se má v podzemce pravidelně objevovat v době státních svátků, blahopřát pasažérům, zdravit je a zlepšovat jim náladu.

Robot s modrýma svítícíma očima a dotykovým displejem na hrudi umí rozpoznávat obličeje a zapamatovat si jména lidí, s kterými mluvil. Podle výrobce je naprogramován tak, aby měl smysl pro humor. Bude proto s cestujícími vtipkovat. Umí také mrkat, ukazovat místo očí červená srdíčka, fotit a fotografie tisknout.

Teď robůtek čeká v hlavní kanceláři metra na stanici Třída Míru, kde zatím obveseluje zaměstnance. Kdy a na jaké stanici ho vedení metra nasadí poprvé, se zatím nerozhodlo.

Jeho služeb moskevská radnice poprvé využila během výstavy Urbanistické fórum, která se konala v loňském roce.

Jak ale připomínají kritici novinky, robot snímající obličeje a jména může sloužit i ke špehování obyvatel. Již loni v létě přitom médii proběhla zpráva, že Rusko vyvíjí nový satelit. Družice typu Razdan bude schopna až z vesmíru nasnímat detaily displeje mobilního telefonu, který drží člověk stojící na ulici.

Podívejte se, jak si Metroša vedl během loňské výstavy:

Zobrazit celou diskusi