Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Saúdskoarabský král Salmán necestuje nalehko: Do Malajsie si přivezl 460 tun zavazadel!

Autor: shp - 
1. března 2017
10:56

Saúdskoarabský král Salmán přicestoval do indonéské metropole Jakarty a stal se tak prvním monarchou ze Saúdské Arábie po téměř 50 letech, který Indonésii navštívil. Jeho doprovod a delegace čítají až 1500 lidí. Král si také údajně veze téměř 460 tun zavazadel a dalšího vybavení, včetně dvou limuzín značky Mercedes a eskalátoru s pojízdnou plošinou pro výstup z letadla.

Návštěva nejlidnatější muslimské země světa je nejdelší zastávkou krále Salmána na jeho asijské cestě, která by měla trvat měsíc. Návštěvu provázejí přísná bezpečnostní opatření, v jejichž rámci bylo nasazeno nejméně 9 000 indonéských policistů a vojáků.

Během návštěvy by obě země měly mimo jiné podepsat dohodu o boji proti terorismu, uvedl saúdskoarabský vyslanec v Indonésii. Jakarta rovněž doufá, že by návštěva mohla přinést do země nové investice v hodnotě 25 miliard dolarů, napsala agentura AP.

Letadlo saúdskoarabského krále přistálo na vojenské základně v Jakartě, kde jednaosmdesátiletého panovníka přivítal indonéský prezident Joko Widodo a také guvernér Jakarty Tjahaja Purnama, který je z řad křesťanské menšiny a v současnosti čelí obvinění z urážky koránu.

Kromě jednání s prezidentem Widodem má Salmán na programu také setkání s náboženskými vůdci země a návštěvu mešity Istiqlal, která je největší v jihovýchodní Asii. Většinu času z více než týdenní návštěvy stráví monarcha dovolenou na turistickém ostrově Bali. Král Salmán zahájil cestu po Asii v Malajsii a v plánu má rovněž zavítat do Bruneje, Japonska, Číny a na Maledivy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi