Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Řidičák natrvalo až po dvou letech bez nehod: Rusové navrhují dočasné průkazy

Autor: nka - 
4. března 2017
08:02

Vydávání dočasných řidičských průkazů pro začínající řidiče prosazuje svaz moskevských autoškol. Oprávnění by novopečení majitelé dostali na dva roky s prodloužením natrvalo jen v případě, že by celou dobu jezdili bez nehod. Zástupci svazu o svém návrhu budou jednat počátkem března se šéfem ruské dopravní inspekce Viktorem Nilovým. Pokud projde, mohla by nová pravidla začít platit do konce roku.

Zástupci svazu upozorňují, že lidský faktor je příčinou 80 procent všech dopravních nehod v Rusku, což svědčí o špatné kvalitě řidičů. Pro nezkušené řidiče je proto kromě dočasných oprávnění v plánu také omezení týkající se maximální povolené rychlosti, převozu cestujících, jízdy v noci a po dálnicích.

 „Začínající řidič musí mít sám zájem na tom, aby jezdil opatrně. Aby nakonec dostal trvalé řidičské oprávnění a nemusel zpátky do autoškoly, neplatil znovu za výuku a neskládal znovu zkoušky,“ řekl předseda svazu Alexandr Ačkasov.

Jak řekl ruskému deníku Izvěstija bývalý šéf dopravní inspekce Vladimir Fjodorov, zavedení „dočasného“ řidičáku není špatný nápad. „Tuto praxi jsme měli v dobách Sovětského svazu a já sám jsem se zasadil o to, aby byla zrušena. Počátkem 90. let jsme totiž nával žádostí o výměnu řidičáků nebyli schopni zvládnout,“ vysvětlil.

Provozovatelé autoškol také chtějí, aby součástí výukového programu byly i ukázky typických nehodových situací. Díky tomu by se studenti naučili lépe odhadnout pravděpodobnost vzniku nebezpečné situace i to, jak jí předejít. „Poté, co podobný program zavedli v roce 2002 v Británii, klesl počet mrtvých při dopravních nehodách během následujících deseti let o 53,5 procent,“ popsal Ačkasov.

Provozovatelé autoškol ale neprosazují jen nová pravidla pro začínající řidiče. Navrhované změny se mají týkat také povinnosti vozit s sebou lékařské potvrzení o způsobilosti k řízení motorových vozidel. V současnosti je potvrzení třeba předložit při každé žádosti o vydání řidičského průkazu, který platí deset let. Potvrzení je ale platné jen rok, takže zbývajících devět let automobilisté jezdí bez lékařského ověření.

Řidičům jsou ale podobné změny trnem v oku. „Všichni dobře víme, jakou cestou lidé potvrzení často získávají. Není potřeba honit řidiče po poliklinikách a přihrávat další peníze prostředníkům. Co se týká mladých řidičů - to je další zbytečná cesta na dopravní inspektorát, zbytečná výměna průkazu, zbytečný poplatek,“ prohlásil s nelibostí předseda Hnutí automobilistů Ruska Viktor Pochmelkin. Zároveň zdůraznil, že neexistují objektivní údaje dokazující, že právě začínající řidiči jsou častějšími viníky dopravních nehod.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi