Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obchod se smrtí kvete, ukázal veletrh zbraní. Svědčí mu války na Blízkém východě

Autor: Mii - 
1. března 2017
06:05

Zbraní ve světě neubývá. Naopak svět o ně jeví větší zájem než kdy dříve. Dokázal to šestý ročník Mezinárodního veletrhu a konference o obraně (IDEX), který se konal minulý týden v Abú Zabí. Veletrhu se zúčastnilo 1 200 prodejců a experti odhadují, že se na místě uzavřely smlouvy v hodnotě 4,91 miliardy dolarů. Lidé měli největší zájem o stíhačky, ale poptávali i raketové systémy, tanky, drony nebo helikoptéry. Informuje o tom Info.cz.

Že zájem o zbraně je opravdu extrémní, potvrzuje i Stockholmský mezinárodní mírový institut (SIPRI), podle kterého se aktuálně prodává nejvíce zbraní od konce studené války. IDEX, jenž se koná každé dva roky, k tomu velkou mírou přispívá. Můžou za to ale hlavně válečné konflikty na Blízkém východě, jelikož dovoz zbraní do této oblasti meziročně vzrostl ze 17 % na 29 %.

Dříve podle SIPRI země tohoto regionu nakupovaly zbraně „na sklad“, čímž demonstrovaly sílu. Dnes je ale situace jiná – co se koupí, se musí použít. A je kde, konflikty na Blízkém východě totiž neutichají.To je pro výrobce zbraní skvělá situace. Například ruský výrobce válečné techniky a zbraní Kalašnikov na veletrhu oznámil, že meziročně mu prodeje vzrostly o 50 %. Na odbyt šly zejména drony, rakety, palné zbraně a vojenská vozidla. Firmě neuškodily ani sankce, které USA na Rusko uvalilo. Kalašnikov musel dokonce přijmout 1 500 nových zaměstnanců.

Nejvíce do obrany investují Spojené arabské emiráty

Pravděpodobně největší obchod na IDEX uzavřely Spojené arabské emiráty. Jen během prvních tří dnů nakoupily zbraně za 1,11 miliardy dolarů (28,05 miliardy korun). Země tak podle SIPRI ukázala, že v poměru ke svému HDP vydává na svoji obranu nejvíce na světě.

Do obrany investuje i sousední Saúdská Arábie. Podle analytické společnosti Teal Group Corporation země vyčlenila na obranu 87 miliard dolarů (zhruba 2,2 bilionu korun) a v následujících letech má ještě růst.

„Výdaje na obranu nejsou odvislé od aktuální ceny nerostných surovin. Závisí na bezpečnostní situaci a potenciálních rizicích, a i když mohou momentální ceny ropy zkomplikovat uzavírání obchodů, na jejich celkový počet a objem prodaného zboží to má z dlouhodobého hlediska jen pramalý vliv,“ říká viceprezident Tael Group Corporation Richard Aboulafia, informuje Info.cz.

Celý článek si přečtěte ZDE

Zobrazit celou diskusi